Stanislav Černák Správy

Začne sa cyklotrasa medzi Zvolenom a Sliačom budovať? Primátori sa stretnú s Kotlebom!

Počas vlaňajšieho roka začala dostávať plánovaná cyklotrasa, ktorá je známa pod názvom Rodinná cestička Banská Bystrica – Sliač –Zvolen, o niečo reálnejšie kontúry. Dokonca bolo ohlásené, že sa začne realizovať jej prvá etapa. Dožijú sa nadšenci cyklistiky dlho očakávanej výstavby?

Ilustračný obrázok k článku Začne sa cyklotrasa medzi Zvolenom a Sliačom budovať? Primátori sa stretnú s Kotlebom!
Zdroj: Dnes24.sk

Bývalé vedenie BBSK uzatvorilo s obcami zmluvy o spolupráci pri prevádzkovaní tejto cyklotrasy a hľadalo ďalšie zdroje. Ešte na konci vlaňajšieho roka odstupujúci župan Vladimír Maňka prezradil, že s výstavbou cyklotrasy medzi Zvolenom a Sliačom by sa malo začať hneď po Novom roku.

Zmluvy sú uzavreté

Zisťovali sme teda v akom štádiu je príprava spomínanej cyklotrasy. „Zatiaľ ide o úsek Zvolen-Sliač v dĺžke približne 5 km. Zmluvy medzi Mestom Sliač, BBSK a spoločnosťou Skanska sú uzavreté a platné, stavenisko zatiaľ odovzdané nie je. Po technickej stránke je všetko pripravené tak, aby sa dielo mohlo začať realizovať,“ prezradil pre Zvolen 24 primátor Sliača Daniel Dunčko.

Primátor Dunčko sa dokonca stretol s Marianom Kotlebom ohľadom cyklotrasy. „Áno, je to pravda s pánom Kotlebom sme sa stretli v Banskej Bystrici. Žiadal som, aby sa stretnutie uskutočnilo čo najskôr, pretože je to pre všetky tri strany (BBSK, Mesto Sliač, Skanska) veľmi dôležité,“ povedal sliačsky primátor.

BBSK najskôr musí uhradiť predchádzajúce faktúry

Začalo sa však pošuškávať, že nový župan vraj nechce financovať cyklotrasu zo zdrojov BBSK. „Nie je pravda, že nový predseda nechce financovať rodinnú cestičku. Konštatoval, že BBSK si musí najprv uhradiť predchádzajúce faktúry a záväzky. Ďalšie stretnutie k tejto téme máme zajtra v Banskej Bystrici za účasti zástupcov Skanska, primátora Zvolena a mňa,“ dodal Dunčko.

Na internetovej stránke BBSK stále visí návrh rozpočtu na rok 2014, ktorý zahŕňa aj spolufinancovanie cyklotrasy, Kotleba odmieta tento rozpočet predložiť na schválenie. „Bol by som rád, keby sa cyklotrasa financovala tak, ako bolo dohodnuté s bývalým predsedom BBSK pánom Maňkom, teda z prostriedkov BBSK. Financovanie cyklotrasy bolo zahrnuté v návrhu rozpočtu na rok 2014. Som presvedčený, že v tomto štádiu by bolo na škodu nám všetkým, keby sa tak dlho pripravované dielo nevybudovalo (od roku 2006). Určite sa všetci kompetentní musíme snažiť hľadať riešenie ako financovať budovanie cyklotrasy Sliač,“ vysvetlil Daniel Dunčko.

Pre Sliač by bola táto cyklotrasa veľkým prínosom, čo potvrdzujú aj slová hlavy tohto kúpeľného mestečka. „Cyklotrasa by priniesla bezpečné spojenie miest Zvolen a Sliač pre chodcov a cyklistov, ďalej rozvoj a podpora športových aktivít a zdravia. Pre milovníkov prírody by znamenala pekné prechádzky a zvýšenie návštevnosti nášho kúpeľného mestečka Sliač.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM