Tlačové správy

Zachráňme vzácne historické fresky

V rôznych kútoch Slovenska potichu chátrajú fresky mimoriadnej hodnoty. Teraz je tu nádej, že jedna z nich sa dočká záchrany. Ktorá to bude sa dozvieme koncom februára a vyberie ju verejnosť v hlasovaní.

Ilustračný obrázok k článku Zachráňme vzácne historické fresky
Zdroj: Dnes24.sk

Nadácia VÚB jej udelí grant na reštaurovanie. Súťažou Poklady môjho srdca chce Nadácia VÚB prebudiť záujem ľudí o kultúrne dedičstvo. Hlasovať môžete na stránke www.vub.sk/fresky do konca februára.

Vyberte si poklad svojho srdca
Do hlasovania je zaradených osem fresiek, ktoré sú významné a zároveň značne poškodené. Toto sú kandidáti na získanie financií na reštaurovanie od Nadácie VÚB:

1. Kalvária v Prešove: klenba nad Svätými schodmi
2. Kaštieľ v Svätom Antone: tympanón na južnom nádvorí
3. Ochtiná: fresková výzdoba stredovekého kostola
4. Rákoš: stredoveké nástenné maľby v Kostole Najsvätejšej trojice
5. Čerín: kristologický cyklus v Kostole sv. Martina biskupa
6. Marianka: klenba pod emporou v Kostole Narodenia Panny Márie
7. Historická budova SND: klenba loggie vstupného portika
8. Horná Mičiná: stredoveké fresky v Kostole sv. Michala Archanjela

Oddnes bojujú tieto vzácne maľby na stenách o hlasy verejnosti. Hlasovať je možné na www.vub.sk/fresky. Finančné prostriedky na obnovu získa freska s najväčším počtom hlasov. Výsledky sa dozvieme po skončení hlasovania, ktoré trvá do 29. februára.

Fresky na Slovensku patria svojím výtvarným prejavom, bohatosťou námetov i rôznorodosťou použitých techník k špičkovým hodnotám stredoeurópskeho kultúrneho dedičstva. Z dnešného pohľadu sa dá povedať, že sú to stredoveké cirkevné komiksy určené pre jednoduchých ľudí, ktorí väčšinou nevedeli písať ani čítať. Dokázali však dešifrovať obrázky.

„V minulosti už takýmto spôsobom Nadácia podporila obnovu zvonice, vežových hodín, mestských brán, historických portálov v rôznych slovenských mestách. Naposledy si grant vybojovali Spišiaci na obnovu vitrážového okna v Spišskej Kapitule. Rozhoduje len chuť lokálpatriotov zapojiť sa a urobiť niečo pre pamiatku vo svojom regióne,“ uviedol Alexander Resch, predseda správnej rady Nadácie VÚB.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zachráňme vzácne historické fresky
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM