Michal Majer Rôzne

Zabudnite na 80-ku!

Keď v posledných týždňoch vchádzate do Banskej Bystrice autom po rýchlostnej ceste a dodržiavate pravidlá cestnej premávky, môže sa vám stať, že budete omnoho rýchlejší ako iné autá. Minulý mesiac totiž došlo k zmene dopravného značenia, ktorú viacer

Pred vyše mesiacom došlo na vjazde do Banskej Bystrice od Zvolena k odstráneniu značiek, ktoré obmedzovali maximálnu povolenú rýchlosť na 80 kilometrov za hodinu. Na spoločnom rokovaní, ktoré sa konalo začiatkom júla sa na tom dohodli zástupcovia polície, Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií a Národnej diaľničnej spoločnosti. „Dopravné značky v smere od Zvolena boli odstránené 15. júla 2010 z dôvodu zrýchlenia premávky a zvýšenia plynulosti cestnej premávky, na základe vyhlásenia ministra vnútra o zrýchlení premávky na úsekoch ciest, kde je to možné,“ uviedol hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík. Po tejto zmene začala na uvedenom úseku rýchlostnej cesty R1 platiť nová maximálna povolená rýchlosť. V praxi to teda znamená, že môžete pridať plyn a ísť až 90 kilometrovou rýchlosťou.

Veľa motoristov si však odstránenie značiek nevšimlo, prípadne si zle vysvetlili nové pravidlá. Veľká časť šoférov stále jazdí 80-kou, pretože o zmene nevedia a sú na túto rýchlosť zvyknutí. Nájdu sa však aj takí, ktorí po vjazde do mesta spomalia na rýchlosť 50–60 km/hod v domnienke, že po odstránení značiek platí tradičná „mestská“ 50-ka. Zákon však hovorí jasne: „Vodič smie v obci jazdiť rýchlosťou najviac 50 km/hod., a ak ide po diaľnici v obci alebo po rýchlostnej ceste v obci, najviac 90 km/hod“.

Marcel Jánošík z NDS ďalej dodáva, že uvedená rýchlosť platí v celom úseku rýchlostnej cesty od Zvolena do Banskej Bystrice v intraviláne mesta. 90-kou je teda možné ísť až do Kostiviarskej, kde je potrebné spomaliť na rýchlosť 60 km/hod kvôli dopravnému obmedzeniu. Podobné pravidlá však neplatia pre opačný smer, tzn. pre úsek rýchlostnej cesty v smere do Zvolena. Tam k odstráneniu dopravných značiek nedošlo a je preto potrebné dodržiavať súčasné dopravné značenie, ktoré obmedzuje rýchlosť auta od 60 km/hod do 80 km/hod.

gr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM