Monika Obrtalová Krimi

Za zrazenie dvoch žien dostal 18 mesiacov

Podmienečný trest odňatia slobody na 18 mesiacov a zákaz na 28 mesiacov šoférovať potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 56-ročného Mariána Podsklana z Nitry. Ako vodič auta Hyundai Accent v novembri minulého roku v Banske

Podsklan sa necíti vinný a tvrdí, že bolo šero, padal sneh a ženy mu pod auto podbehli, pretože sa kryli dáždnikmi a nesledovali situáciu v cestnej premávke. Obe zranené ženy však tvrdenia Podsklana odmietli. Cez priechod išli z pohľadu vodiča z ľavej strany a presvedčili sa o tom, či je cesta voľná. Mali svetlé oblečenie a dáždniky tiež svetlej farby nenakláňali. Podsklana usvedčila i žena vo vozidle, ktoré jazdilo za ním. Tvrdila, že musela pribrzdiť, pretože Podsklan jej nedal prednosť pri vchádzaní na hlavnú cestu. Svedkyňa videla obe chodkyne, ale Podsklan na ne vôbec nereagoval. Brzdné stopy jeho auta sa našli až na priechode pre chodcov.

Podľa prvostupňového i odvolacieho súdu Podsklan sa nevenoval dostatočne riadeniu vozidla. Mal dávať väčší pozor, pretože nehoda sa stala na dosť frekventovanom mieste a blízko zastávky MHD. Okresný súd uložil Podsklanovi podmienečný trest odňatia slobody 18 mesiacov a na 28 mesiacov mu zakázal viesť motorové vozidlá. Podsklan sa odvolal a žiadal znalecký posudok, ktorý by preukázal aj spoluvinu chodkýň. Pritom pojednávania na prvom stupni ignoroval a na odvolacie konanie tiež neprišiel na prvý raz.

Odvolací súd Podsklanovi nevyhovel a prvostupňový verdikt potvrdil. Podľa predsedu odvolacieho senátu je rozsudok zákonný a trest mierny. Keby sa bol odvolal prokurátor, mohol by Podsklan dostať aj prísnejší trest. Súd poukázal na záznamy v karte vodiča, v ktorej sú priestupky za prekročenie rýchlosti a iné delikty proti pravidlám cestnej premávky. Rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici je právoplatné. Verdikt súdu si Podsklan vypočul v deň svojich narodenín.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM