Jaroslav Dodok Rôzne

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: Päť dedín neďaleko Bystrice, ktoré by mal poznať každý!

Drevený kostol, múzeum zvončekov či vzácny balvan. Pätica dedín v okolí Banskej Bystrice ukrýva mnohé výnimočné skvosty.

Ilustračný obrázok k článku Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: Päť dedín neďaleko Bystrice, ktoré by mal poznať každý!
15
Galéria

Hronsek

O tom, že v obci Hronsek sa nachádza nádherný drevený artikulárny kostol – súčasť svetového dedičstva UNESCO, vedia zrejme mnohí obyvatelia banskobystrického regiónu. Málokto však tuší, že v obci vzdialenej zhruba desať kilometrov od Banskej Bystrice možno obdivovať aj ďalšie zaujímavosti. Patrí k nim aj Soosovsko-Géczyovský barokový kaštieľ s pruskými a so zrkadlovými klenbami. V záhrade kaštieľa stojí vzácna, vyše 200-ročná lipa. Strom vysoký 25 metrov patrí medzi najkrajšie exempláre svojho druhu na Pohroní.

Nemce

Dedina Nemce, ktorá leží pod Panským dielom, ponúka návštevníkom hneď niekoľko jedinečností. Hoci má iba 1 164 obyvateľov, s obcou sa spája viacero „naj“. Prvá z nich poteší predovšetkým milovníkov slovenskej kuchyne. Nemce sú totižto držiteľom rekordu vo varení kapustnice. Obec má však ešte jeden rekord. Jeho držiteľkou je ekonómka obecného úradu Jarmila Hudecová, ktorá si doma vytvorila vlastné múzeum . Nájdete v ňom takmer 2 300 zvončekov z necelej stovky krajín sveta.

Malachov

Aj pre turistov sa tu nájde jeden tip. Na ľahkú turistiku sa môžete vybrať do Malachova, obce, ktorá v roku 2012 získala titul Naj dedina roka. Vybrať si môžete z troch odlišných náučno-rekreačných trás v celkovej dĺžke zhruba desať kilometrov, ktoré tvoria takzvanú Banskú cestu. Vďaka informačným tabuliam nazriete do histórie ťažby ortuti v Malachove.

Hrochoť

Hrochotská dolina ponúka množstvo zaujímavých miest vhodných nie len na turistiku, ale aj na poznávanie zaujímavých prírodných artefaktov. Jedným z nich je Bátovský balvan, ktorý sa nachádza v chránenom území a v roku 1964 bol vyhlásený za prírodnú pamiatku. Nájdete ho na ľavej strane cesty z Hrochoti na Kyslinky, prehliadnuť ho nemôžete, keďže má viac ako 14 metrov. Je zložený z takzvaných sopečných bômb. Ak zavítate do tejto malebnej dedinky, určite nevynechajte Jánošíkovú skalu, v jej bočnej časti je ukrytá jaskyňa, nazývaná Abčiná.

Špania Dolina

V Banskobystrickom okrese sa nachádza aj obec Špania Dolina, ktorá ponúka množstvo nezabudnuteľných výhľadov a zákutí. Najznámejšou pamiatkou je však kostol Premenenia Pána z roku 1254. Z námestia sa do kostolného areálu dá vyjsť po zakrytom schodišti. Na jednej z budov sa nachádzajú aj slnečné hodiny. Keďže Špania Dolina je známa predovšetkým svojou baníckou históriou, priamo nad obcou nájdete aj banskú haldu a v jej okolí šachty.

Prečítajte si aj :

Krásny úkaz v centre Bystrice: Korunu stromu zdobia dvojfarebné kvety FOTO

V OBRAZOCH: Mladý fotograf nacvakal úchvatné zábery Horehronia
15
Galéria
Zdroj: Jaro Karak
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM