Monika Obrtalová Iné športy

Za branie úplatku by mohli sedieť na 12 rokov

Úrad boja proti korupcii koncom minulého týždňa obvinil inšpektora práce z Banskej Bystrice z prijímania úplatku a inšpektora z Trnavy aj zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, za čo im v prípade dokázania viny hrozí väzenie na päť až 12 rokov.

Inšpektoráty práce tiež zriadili vnútorné komisie na prešetrenie postupu inšpektorov pri sporných kontrolách. „Ostro odsudzujeme akékoľvek korupčné správanie inšpektora práce a podnikáme všetky kroky, aby sme takéto korupčné správanie v sústave eliminovali. V tejto oblasti už dlhodobo spolupracujeme s Úradom boja proti korupcii, jedno z obvinení je práve výsledkom tejto spolupráce,“ povedala generálna riaditeľka Národného inšpektorátu práce (NIP) Jana Popovičová. V prípade, že sa korupcia preukáže aj na súde, budú obaja inšpektori práce v súlade so zákonom prepustení zo zamestnania.

Doplnila, že na inšpektorátoch práce v Banskej Bystrici a v Trnave boli tiež zriadené vnútorné komisie, ktoré vyšetria, či obaja inšpektori pri výkone inšpekcie práce neporušili zákon o inšpekcii práce a interné predpisy o inšpekcii práce. „Ak by vnútorné prešetrovanie v súvislosti s podozrením prijímania úplatku preukázalo závažné porušenia predpisov o inšpekcii práce, budú inšpektori prepustení okamžite,“ zdôraznila Popovičová. Súčasné vedenie NIP zaviedlo viacero proti korupčných opatrení a ďalšie sú súčasťou novely zákona o inšpekcii práce. K opatreniam napríklad patrí povinné striedanie inšpektorských dvojíc, posilnenie kontroly výkonu inšpekcie práce v teréne nadriadenými zamestnancami, v pripravenej novele zákona o inšpekcii práce sa zas predpokladá zavedenie možnosti vykonania inšpekcie práce aj mimo územného pôsobenia inšpektorátov práce. Zaviedla by sa tak možnosť krížovej kontroly inšpektorátov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM