Monika Obrtalová Rôzne

Vzduch je plný peľu tráv a bylín

Uplynulý týždeň možno opäť charakterizovať dominanciou peľu pŕhľavovitých a tráv vo vzduchu na celom území Slovenska . Dreviny dokvitajú a podiel ich peľu v ovzduší tvorí len malé percento z celkovej dennej koncentrácie biologických častíc. Denné kon

Hladiny peľu tráv z čeľade lipnicovitých dosahovali v Bratislave a Košiciach len nízke koncentračné hladiny, na ostatnom území to boli poväčšine stredné a vyššie koncentračné hladiny pravdepodobne v spojitosti s druhým kvitnutím tráv. Najvyššie koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých za uplynulý týždeň zaznamenali v Banskej Bystrici – 131 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu , len o niečo nižšie hladiny peľu týchto tráv boli v Žiline a v Nitre.

„Výrazne vysoké boli aj denné hladiny slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých restlín a to najmä na strednom a severnom Slovensku. Z drevín dokvitá ešte gaštan, baza a lipa. Druhové spektrum peľu v ovzduší dopĺňal okrem už uvedených druhov aj peľ ďalších bylín – najmä peľ pŕhľavovitých, mrkvovitých, astrovitých, mrlíkovitých, chmeľu, skorocelu a štiavu,“ konštatovala RNDr. Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku.

Do konca tohto týždňa bude na celom Slovensku v ovzduší ešte dominovať peľ tráv a bylín. Slabo alergizujúci peľ pŕhľavovitých rastlín sa bude naďalej udržiavať v pomerne vysokých koncentráciách na celom území Slovenska. Kvitnúť budú byliny z čeľade astrovitých, pomaly môžeme očakávať v ovzduší aj prvý peľ vysoko alergizujúcich inváznych rastlín – paliny a ambrózie. Naďalej sa budú udržiavať veľmi vysoké koncentrácií spór húb – plesní s dominanciou spór rodu Cladospórium spolu s rodmi Alternária a Epicoccum.

Pre alergikov je počas celého roka dôležité aby si uvedomovali , že vyššie koncentrácie ich peľu v ovzduší sa vždy vyskytujú najmä v blízkosti súvislejších kvitnúcich porastov a tie môžu byť mnohonásobne vyššie ako údaje uvádzané monitorovacími stanicami. Informácie sú spracované na základe analýz výsledkov monitorovacích staníc peľovej informačnej služby RÚVZ Banská Bystrica, ÚVZ SR Bratislava a RÚVZ Košice, RÚVZ Trnava, Nitra a Žilina.

RÚVZ Banská BystricaVzduch na Slovensku je plný peľu tráv a bylín

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM