Jaroslav Dodok Rôzne

Vzbura študentov UMB: Chcú bojkotovať vyučovanie

Medzi vysokoškolákov, ktorí ohlásili, že chystajú protesty, patria aj študenti Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov sa nepáči hlavne zmeny a stav vlády Roberta Fica a ministra školstva.

Ilustračný obrázok k článku Vzbura študentov UMB: Chcú bojkotovať vyučovanie
Foto: Jaroslav Dodok

Protestom však bude predchádzať rokovať s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom, ktoré sa uskutoční už 11. októbra. Stretnutie s ním bolo dohodnuté ešte pred zorganizovaním protestu. „Uvidíme, aké budú závery zo stretnutia. Musíme sa presadiť a myslíme si, že ohlásený protest nám pomôže v presadzovaní našich požiadaviek,“ podčiarkla predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Katarína Stoláriková.

Hlavnou témou stretnutia s prezidentom majú byť korekcie v novele zákona o sociálnom poistení. Na rokovaní sa má zúčastniť aj minister práce Ján Richter. Študentská rada chce, aby prišiel aj šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič.

ŠRVŠ vyhlásila, že vysokoškoláci sa mobilizujú a na 23. októbra plánujú protestné zhromaždenia v Bratislave a Košiciach. Vyučovanie chcú bojkotovať aj študenti Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. O ďalších miestach konania sa podľa rady momentálne rokuje. Dôvodom protestov je nevyhovujúci stav vysokého školstva na Slovensku a kroky vlády Roberta Fica (Smer-SD). „Medzi hlavné problémy zaraďujeme aj zvýšenie odvodového zaťaženia študentov pri práci na dohodu, súčasné znenie návrhu zákona o Fonde na podporu vzdelávania a nízke dotácie na stravovanie študentov,“ spresnila študentská rada.

Hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák na vyhlásenie vysokoškolákov reagoval, že spoločnou snahou ministerstva spolu so ŠRVŠ je skvalitniť vysokoškolské prostredie. „Aj preto novelizujeme zákon o vysokých školách, pripravujeme vysokoškolské pracoviská na komplexnú akreditáciu, spájame pôžičkové fondy a rozširujeme okruh žiadateľov pôžičiek. Napokon aj pri tvorbe rozpočtu presadzujeme viac peňazí pre sociálne štipendiá a peniaze pre vedu a výskum,“ povedal Kaliňák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM