Jakub Forgács Správy

Vzácna návšteva na bystrickej UMB. Pred študentov predstúpil guvernér NBS

Bystrickí vysokoškoláci sa dočkali nevšedného hosťa. Guvernér NBS prednášal aj odpovedal na otázky študentov.

Ilustračný obrázok k článku Vzácna návšteva na bystrickej UMB. Pred študentov predstúpil guvernér NBS
3
Galéria
Zdroj: UMB

Aktuálne otázky centrálneho bankovníctva boli témou diskusie študentov Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici s guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) Jozefom Makúchom, ktorá sa uskutočnila v uplynulých dňoch v rámci Vedeckého seminára Imricha Karvaša.

Ako v stredu informovala Ľuboslava Divoková z referátu pre vzťahy s verejnosťou, guvernér NBS sa vo svojej prednáške zameral na uplynulý a súčasný vývoj inflácie v eurozóne i na Slovensku a uviedol, že sa nízko-inflačné obdobie blíži ku koncu.

„Zhodnotil situáciu na trhu práce, ktorá v poslednom období najmä na Slovensku naráža na prirodzenú mieru nezamestnanosti. V prednáške sa venoval aj súčasnej menovej politike, jej vplyvom na finančné trhy v eurozóne, ale i na Slovensku. Študenti kládli guvernérovi otázky, ktoré sa dotýkali ukončenia kvantitatívneho uvoľňovania, vývoja kľúčových úrokových sadzieb, ale tiež snahy vlády SR o získanie investičnej výnimky pre infraštruktúrne projekty a jej následné vyňatie z ústavného zákona o dlhovej brzde,“ zhodnotila Divoková.

Na podujatí sa zúčastnil rektor UMB Vladimír Hiadlovský a pozvanie na vedecký seminár prijal aj syn profesora Karvaša. Cieľom tohto podujatia Katedry financií a účtovníctva Ekonomickej fakulty UMB, ktoré pravidelne organizuje od roku 2013, je pripomenúť si pamiatku a odkaz významného slovenského národohospodára, právnika, učiteľa a prvého guvernéra Slovenskej národnej banky Imricha Karvaša.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z návštevy guvernéra NBS na pôde bystrickej UMB!

V OBRAZOCH: Guvernér NBS na pôde bystrickej UMB
3
Galéria
Zdroj: UMB
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM