Monika Obrtalová Kultúra

Výtvarná súťaž Farby Afriky má svojich víťazov

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici dnes popoludní slávnostne ocenilo najlepšie výtvarné práce detí v rámci súťaže Farby Afriky. Výtvarná súťaž patrí k sprievodným podujatiam interaktívnej výstavy s rovnomenným názvom, ktorú pre Banskobystričan

V kategórii detí do sedem rokov prvé miesto získala šesťročná Adela Benešová s dielom Afričanka oberá banány, za ňou sa umiestnili sedemročná Emma Železníková („Africká hudobná“) a šesťročný Adam Gutten (Africká maska). V kategórii deti od sedem do 12 rokov získala prvé miesto desaťročná Veronika Lepiešová za dielo Detský plač v pralese. Ďalšie miesta obsadili deväťročný Juraj Oravčok (Tanec masiek) a desaťročný Denis Gonda (V ohrození života).

Ceny víťazom výtvarnej súťaže slávnostne odovzdali predseda odbornej poroty, akademický maliar Štefan Kocka, špeciálny reprezentant UNICEF, športovec Dušan Tittel a riaditeľ Stredoslovenského múzea Roman Hradecký v historických priestoroch Thurzovho domu. „Upozornil som na tie prvé miesta, v mladšej aj staršej kategórii,“ konštatoval Kocka. Prvé miesta si podľa vlastných slov dovolil trochu vyzdvihnúť od ostatných. „Boli veľmi vydarené. Aj obsahovo, aj po výtvarnej, aj vizuálnej stránke, čiže, po všetkých stránkach.“ Kocka sa nebojí, že internet a podobné vymoženosti, ktoré časom vzniknú, ovplyvnia takúto detskú tvorbu, svoj svet budú mať deti podľa neho vždy. „My sme ho mali, aj naše deti ho budú mať, aj ich deti budú mať ten svoj svet.“

Podľa Kocku si každý porotca musí stanoviť hodnotiace kritériá. Medzi tie jeho patrili okrem námetu, ktorý bol jasný, obsažnosť i technická rovina, ktorá bola síce sprievodná, ale pri stvárnení veľmi dôležitá. „V tomto krásnom mladom veku sa úžasne zhostili aj tej technickej, čo bolo pre mňa veľmi prekvapujúce,“ konštatoval. „My by sme chceli tieto veľmi pekné víťazné obrázky využiť minimálne na našej internetovej stránke, kde by sme ich radi uverejnili ako upútavku na túto výstavu,“ priblížil výkonný riaditeľ UNICEF Slovensko Miroslav Kaňa.

Detské diela sa však podľa jeho slov budú snažiť ďalej využiť po zabezpečení autorských práv detí a pod. Jednou z možností, ako by mohli pomôcť projektu Školy pre Afriku, je podľa neho napríklad každoročná aukcia výtvarných diel, ktorej zisk putuje na vybrané projekty financované UNICEF-om. Najlepšie kresby detí inšpirovaných výstavou Farby Afriky si môžu návštevníci Stredoslovenského múzea pozrieť do konca júla v Matejovom dome.

Tradičný spôsob života domorodých obyvateľov Afriky, ich rituály a mnoho iných zaujímavostí čierneho kontinentu približuje interaktívna výstava Farby Afriky, ktorú otvorili 3. mája. Pozrieť si ju možno do 29. júla v expozíciách Stredoslovenského múzea. Jedna časť výstavy – Cestovanie po Afrike – je situovaná v Thurzovom dome, ďalšia pod názvom Pestrá príroda v Tihányiovskom kaštieli v Radvani. Výstavu zorganizovalo múzeum v spolupráci s Detským múzeom Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave, Africkým múzeom Emila Holuba v Holiciach a akademickým maliarom Kockom.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM