Jakub Forgács Rôzne

Výstraha pre Bystricu aj okolie: Až dva dni pozor na divoké počasie, toto nám hrozí!

Počasie má opäť ukázať svoju divokejšiu letnú podobu. Meteorológovia varujú, zasiahnuť nás majú jeho nepríjemné prejavy. Pre Banskobystrický okres už vydali výstrahu pred búrkami, lejakmi a dokonca aj krupobitím.

Ilustračný obrázok k článku Výstraha pre Bystricu aj okolie: Až dva dni pozor na divoké počasie, toto nám hrozí!
Zdroj: TASR

Pripravte sa na výčiny počasia. Ako informovali meteorológovia zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu, v okrese Banská Bystrica sa ojedinele očakáva výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 – 25 m/s,“ píšu na SHMÚ. Preto pre náš okres vydali výstrahu prvého stupňa pred búrkami, ktorá platí v pondelok do 21:00 a v utorok od 11:00 do 21:00.

Intenzita sprievodných javov je podľa meteorológov v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ uvádza sa ďalej na stránke SHMÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM