Michal Majer Rôzne

Výstavba obchvatu uzavrie ulicu Na Karlove

Práce na najdôležitejšej dopravnej stavbe posledných desaťročí v Banskej Bystrici pokračujú uspokojivým tempom. Aj keď ich dlhodobé dažde spomalili, v súčasnosti opäť napredujú veľmi rýchlo. V najbližšej dobe dôjde kvôli obchvatu k ďalším dopravným

Stavebník severného obchvatu mesta, firma Granvia Construction, je zatiaľ s priebehom výstavby spokojný. Jediným negatívom posledných mesiacov bolo veľké množstvo zrážok, ktoré znemožňovali plynulý postup prác. Aj túto situáciu však investor vyriešil. „Zaviedli sme dvojsmennú prevádzku, takže vidno aj pohyb na stavbe. Práce zatiaľ podľa harmonogramu prebiehajú uspokojivo, máme zatiaľ problémy s niektorými menšími objektami ako preložky potokov, ktoré boli vďaka počasiu z minulých mesiacov zavodnené,“ uviedol Marián Kmeť z Granvia Construction, manažér úseku Banská Bystrica. Doteraz sa v rámci výstavby dokončili inžinierske siete, pokračuje sa vo výstavbe mostov a hlavnej trasy budúcej cesty.

Pre motoristov sú najdôležitejšie informácie o prejazdnosti jednotlivých kritických úsekov v blízkosti budovaného obchvatu. Veľké kolóny vznikali v čase pred prázdninami najmä pri vstupe do Banskej Bystrice od Brezna. Situácia sa výraznejšie nezmenila ani po začiatku prázdnin a úsek má stále problémy s priepustnosťou, najmä v čase dopravnej špičky od siedmej do deviatej hodiny ráno. Mesto Banská Bystrica v spolupráci s investorom sa tento problém snaží riešiť.// „Pred dvoma týždňami boli prijaté opatrenia kvôli zvýšeniu priepustnosti tohto úseku, a to vyznačením odbočovacieho pruhu smerom od bývalej cementárne do Senice a má sa obmedziť aj výjazd autobusov SADky v čase dopravnej špičky. Bude sa to týkať aj staveniskovej dopravy, aby sa ráno vstup do Banskej Bystrice zrýchlil. Buduje sa aj svetelná signalizácia križovatky pri pumpe Shell. V priebehu nasledujúcich dvoch týždňov sa bude o týchto záležitostiach ešte rozhodovať, aby sa do septembra dosiahlo zvýšenie priepustnosti,“// vyjadril sa vedúci Odboru výstavby a životného prostredia mesta Pavol Vaník.

Významná zmena nastane aj na opačnom konci budovaného obchvatu. V priebehu nasledujúcich týždňov by mali začať práce aj v tesnej blízkosti ulice Na Karlove, ktorá by mala byť uzatvorená: „Zatiaľ ešte nemáme vydané rozhodnutie na uzávierku tejto cesty. Akonáhle bude stanovisko oficiálne, budeme verejnosť informovať od kedy do kedy bude cesta uzavretá. Takisto budeme informovať o trase obchádzky, aby sme to stihli ešte v letných mesiacoch,“ doplnil Vaník.

Ak všetko pôjde podľa plánu, do konca tohto mesiaca by mala byť pre vodičov aj peších sprístupnená ulica Cesta k nemocnici, čím by sa odstránil ďalší úsek častých kolón. „Závisí to od dodávateľa. Všetko závisí od rýchlosti a postupu prác. Termín bol stanovený na 1. augusta, ale viac budeme vedieť až budúci týždeň,“ zakončil Vaník.

gr

Výstavba obchvatu uzavrie ulicu Na Karlove
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM