Monika Obrtalová Rôzne

Výstava Rastislava Beru

Cieľavedomá a programovo koncipovaná tvorba Rastislava Beru patrí k nesporným hodnotám súčasnej slovenskej fotografie. Obdivovať jeho tvorbu môžete v týchto dňoch v banskobystrickej Štátnej opere.

Jeho práce presvedčivo dokumentujú logiku vyhraneného názoru, dlhoročnú kontinuitu vo vzťahu k určitým motívom a sympatické hľadanie nových, doposiaľ neobjavených priestorov – umeleckých aj ľudských. Je typom fotografa s racionálnou koncepciou, ale zároveň aj s vrelým srdcom. Verí v pravdivosť výpovede svojho diela, a preto radšej riskuje neúspech, než aby bol poplatný povrchnosti a módnym tendenciám.

Autorove práce svedčia o správnom prístupe k stvárneniu jednotlivých motívov. Zmyslom toho-ktorého diela nie je popisná dokumentácia, ale hľadanie jeho formovo-výrazovej podstaty. Rastislav Bero chce fotografovať nielen to, čo vidí, ale aj to, čo o videnom vie. Emotívny náboj fotografií znásobuje autorovo hudobné cítenie, úzky vzťah k poézii a literatúre. Srdcom vedie dialóg so svetlom a farbou, ktoré sú významnými aspektami jeho diela.

Dlhý čas bola inšpiráciou pre jeho fotografickú tvorbu podmanivá krása rodného Slovenska. V poslednej dobe sa ale veľkým oblúkom, proti prúdu času, vracia k predmetu svojich štúdií, a tak spláca dlh architektúre, ktorej sa na dlhé roky odcudzil. Svojimi fotografiami sa nesnaží o zdokumentovanie architektonického diela, ale okamžiku jednoty jeho maximálnej krásy – symbiózy tvaru, svetla, farebnosti a ešte niečoho nevypovedateľné­ho… .

Zdroj: Rastislav Bera

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM