Monika Obrtalová Kultúra

Výstava približuje menej známu Skuteckého tvorbu

V rámci stálej expozície Dominika Skuteckého v jeho rodinnej vile v Banskej Bystrici sprístupnili pri príležitosti 90. výročia jeho úmrtia dočasnú výstavu. Má priblížiť umelcovu menej známu tvorbu kresby. Informovala o tom mediálna pracovníčka bansko

Pokračovala, že výstava Kresba figúry ako prostriedok štúdia v diele Dominika Skuteckého predstavuje ojedinele zachované kresbové diela zo zbierok slovenských galérií. Prezentované práce tak podľa slov Mečiarovej umožňujú aspoň čiastočne priblížiť význam kresby a jej charakter v diele jedného z najvýznamnejších slovenských maliarov z obdobia poslednej tretiny 19. storočia. Výstavu si môžu záujemcovia pozrieť do 13. marca 2011.

Pri príležitosti blížiaceho sa výročia úmrtia Dominika Skuteckého, ktoré bude 13. marca 2011, plánuje Stredoslovenská galéria pre návštevníkov oživiť umelcovu stálu expozíciu prostredníctvom simulovaného ateliéru umelca. Pripravuje aj sprístupnenie ďalších materiálov a novších historických štúdií o živote a diele umelca, ako aj o jeho známej rodine v kontexte histórie mesta Banská Bystrica.

Mečiarová ďalej informovala, že Skutecký absolvoval v rokoch 1865 –1869 štúdium historickej maľby na Academie der bildenden Künste vo Viedni. To bolo podľa Mečiarovej pre neho prípravou, aby zvládol ťažiskovú figurálnu tvorbu. Vo výtvarnom štúdiu pokračoval Skutecký na štipendijnom pobyte v Benátkach, neskôr absolvoval študijný pobyt v Mníchove. V kresbe sledoval maliar svetelnú problematiku a počas vývoja svojej výtvarnej tvorby sa prikláňal k princípom luminizmu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM