Monika Obrtalová Rôzne

Výstava orchideí v múzeu

Celkom 36 druhov slovenských orchideí rastúcich vo voľnej prírode môže verejnosť spoznať prostredníctvom výstavy s názvom Orchidey Slovenska, ktorú pripravilo Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici a Banskobystrický samosprávny kraj.

Výstava, ktorá bude nainštalovaná v priestoroch Tihányiovského kaštieľa v Radvani od 13. júla do 31. augusta prezentuje 55 fotografií slovenského fotografa, biológa a ekológa Mateja Žiaka. „Orchidey majú pre mňa výnimočné miesto medzi rastlinami. Od nepamäti človeka fascinovali svojou pestrosťou farieb a bizarnosťou. Ja som sa práve cez orchidey dostal k fotografovaniu,“ hovorí autor o výstave.

Ako ďalej podotkol, na Slovensku sa vyskytuje viac ako 70 druhov orchideí. „Nerastú na stromoch, ale skôr v ich tôni na zemi či v tráve na lúkach. Ich kvety nie sú, až na pár výnimiek, také gigantické, no ich pestrosť a rôznorodosť nijako nezaostáva. Práve preto vznikla aj táto výstava, na ktorej sa predstaví 36 druhov slovenských orchideí v ich plnej nádhere,“ dodal Žiak.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM