Michal Majer Rôzne

Výstava minerálov k nám zavítala už po tretíkrát

V najväčšom bystrickom nákupnom centre dnes odštartoval 22. ročník predajnej výstavy minerálov, skamenelín a výrobkov z drahých kameňov. Na výstave si môžu záujemcovia pozrieť približne 200 rozmanitých exponátov, medzi ktorými dominuje až meter veľký

“Mineralogická výstava je jedno z najvýznamnejších podujatí tohto druhu u nás. Prezentuje sa na nej 47 vystavovateľov zo Slovenska, Čiech a Maďarska, ktorí sa rozhodli svoje vzácne zbierky ukázať širokej verejnosti. Návštevníci môžu vidieť známe druhy minerálov ako achát, ametyst, chalkopyrit či chalcedón, ale aj jantár, ľudovo nazývaný kameň šťastia,“ vysvetľuje jeden z organizátorov výstavy.

Najväčším exponátom výstavy je opál drevený zložený zo štyroch kusov, ktorý meria viac ako jeden meter a pochádza z obce Povrazník neďaleko Banskej Bystrice. „Spomínaný opál vznikol približne pred štrnástimi miliónmi rokov po jednom z výbuchov sopky Poľana. Tento minerál má pre organizátorov výstavy nevyčísliteľnú hodnotu a zároveň je akýmsi maskotom podujatia,“ uviedol nálezca opálu Miroslav Mago. Minerály, vzácne skameneliny a drahé kamene budú v najväčšom bystrickom nákupnom centre vystavené až do nedele 14. novembra.

ddk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM