Jakub Forgács Tlačové správy

Výstava mačiek s medzinárodnou účasťou: Aj týmito kráskami sa môžete pokochať v Bystrici!

Medzinárodné výstavy mačiek majú mnoho nadšencov v celej Európe i u nás. Aj preto sa pred piatimi rokmi po dlhej dobe obnovila ich tradícia a v týchto dňoch môžete zavítať na jednu z nich, priamo do srdca Slovenska. Pozrite sa, aké krásne štvornohé tvory vystavujú v Banskej Bystrici...

Ilustračný obrázok k článku Výstava mačiek s medzinárodnou účasťou: Aj týmito kráskami sa môžete pokochať v Bystrici!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Počas tohto víkendu prebieha v športovej hale Dukla na Štiavničkách jubilejná 9. a 10. Medzinárodná výstava mačiek, ktorá už pri svojom otvorení prilákala množstvo malých i veľkých nadšencov týchto milých štvornožcov. Pár minút po začiatku výstavy privítala všetkých návštevníkov Katarína Čižmárová, viceprimátorka mesta Banská Bystrica, ktorá sa potom chopila noža a rozkrájala tortu, vyobrazujúcu plagát k tomuto podujatiu.

Medzinárodní vystavovatelia i porota

V priestoroch športovej haly sa predstavujú vystavovatelia z celej Európy – zo Slovenska, z Poľska, Čiech, z Maďarska, Rakúska, Ukrajiny ale aj z Luxemburgu, so svojími chovateľskými kúskami. Hodnotenie vystavovaných mačiek, ich krásu, ladnosť a proporcie, majú na starosti medzinárodní posudzovatelia z Dánska, Španielska, Francúzska, Švédska a Čiech. Výstava, ktorá prebieha pod záštitou primátora mesta Banská Bystrica, je špecifická aj svojou vlastnou súťažou o „najkrajší chovný pár“ a „najúspešnejšieho chovateľa výstavy“.

Aj mačka dokáže aportovať

Medzi vystavovanými mačkami nechýbajú aj menej známe plemená ako bengálska, mačky bez srsti – sphynx, či mačky s najkrajšími modrými očami – posvätné birmy. Práve o bezsrstej mačke sphynx si mnohí ľudia myľne myslia, že pochádza z Egypta. „Tieto mačky majú pôvod v Rusku, sú z povodia rieky Don,“ ozrejmila chovateľka Miroslava, ktorá na výstave prezentuje mladšiu mačku a jej mačiatka plemena Don Sphynx. Podľa nej sú veľmi hravé, fixované na človeka a čo je zaujímavé, dokážu aportovať ako pes. „Ich cena sa pohybuje od 600 eur za maznáčika do 1 000 eur za chovné kusy,“ dodala.

Ďalšia chovateľka mačiek sphynx, pani Mária zo Senca, nám o tejto mačičke povedala, že má výrazne vyššiu teplotu ako iné druhy. „Hoci je bezsrstá, nemusí byť pre alergikov najideálnejšia. Napriek tomu, že sa na nej nedrží toľko prachu, ľudia alergickí na mačky budú mať problémy aj pri nej,“ podotkla chovateľka plemena Petergburský sphynx, ktoré je vyšlachtené práve z Don Sphynx.

Na svoje si prídu aj deti

Okrem vystavovaných mačiek si návštevníci tiež môžu zakúpiť krmivá, či iné potreby pre svoje zvieratká, od našich aj zahraničných predajcov. Pre deti je pripravené aj umelecké maľovanie na tvár a divadielko, no nechýba ani mačacia žena, ktorá deti obdarúva sladkými dobrotami. Ak chcete tieto vzácne, ale tiež iné mačky vidieť naživo, výstava bude prebiehať aj v nedeľu, preto neváhajte a príďte. Športová hala je pre verejnosť otvorená od 10:00 do 18:00.

Výstava mačiek s medzinárodnou účasťou: Aj týmito kráskami sa môžete pokochať v
20
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM