Lucia Lauková Správy

Výsledky kontrol: Hygienici si posvietili na jedlo z vianočných trhov

Hygienici vykonali v celom Banskobystrickom kraji spolu 95 kontrol. Zamerali sa najmä na pôvod potravín, ale aj dátum spotreby pokrmov.

Ilustračný obrázok k článku Výsledky kontrol: Hygienici si posvietili na jedlo z vianočných trhov
Zdroj: TASR

Stánky rýchleho občerstvenia ponúkajúce až do 2. januára 2018 na banskobystrických vianočných trhoch pečené klobásy, lokše, kapustnicu a iné tradičné jedlá i nápoje si tak ako každý rok zobrali na mušku odborníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Nezistili žiadne závažné nedostatky.

Nebolo to bez pokút

Ako uviedla vedúca odboru hygieny výživy Ivana Sedliačiková, odborní pracovníci RÚVZ Banská Bystrica, Lučenec, Zvolen, Rimavská Sobota a Žiar nad Hronom vykonali v celom Banskobystrickom kraji spolu 95 kontrol v 50 zariadeniach, a to aj opakovane. Odobrali vzorky, ktoré všetky vyhovovali mikrobiologickým kritériám. Zatiaľ uložili len dve pokuty vo výške 99 eur a jednu navrhli vo výške 200 eur. Sú však za nepredložené doklady o odbornej a zdravotnej spôsobilosti predávajúceho personálu a nepredložené rozhodnutie príslušného RÚVZ.

Na čo sa zameriavajú?

„Naši pracovníci vykonávajú počas vianočných hromadných podujatí mimoriadne kontroly stánkového predaja pokrmov. Zameriavajú sa najmä na pôvod surovín a potravinárskych výrobkov, na dodržiavanie dátumu spotreby, respektíve minimálnej trvanlivosti, kontrolu chladiaceho reťazca, teplotného reťazca, na prevádzkovú a osobnú hygienu. Kontrolujú i doklady o zdravotnej a odbornej spôsobilosti predávajúcich, odoberajú vzorky pokrmov,“ vysvetlila Sedliačiková.

Kontroly budú pokračovať

Podľa nej kontroly hygienikov na prebiehajúcich vianočných trhoch budú pokračovať až do ich ukončenia. Ich frekvencia závisí od konkrétnej situácie, pokiaľ zistia nedostatky, budú ich podľa potreby opakovať. Môžu uložiť pokuty v blokovom a v správnom konaní, ich výška závisí od závažnosti nedostatkov.

Kontrola stánkového predaja potravín, napríklad oblátok, medovníkov a ďalších balených potravín je v kompetencii orgánov štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM