Michal Majer Rôzne

Výskyt peľu v ovzduší klesol

Zmeny počasia sprevádzané nižšími nočnými teplotami priniesli v uplynulých dňoch ďalší pokles koncentrácií peľu v ovzduší na celom území Slovenska. Podľa údajov monitorovacích staníc PIS a regionálnych úradov verejného zdravotníctva však na Slovensku

Okrem uvedených alergénov ostáva v ovzduší druhové zloženie peľu. Alergikov ešte môže dráždiť peľ mrlíka a ďalších bylín najmä z čeľade astrovitých. Denné koncentrácie spór húb (plesní) dlhodobo dosahujú vysoké hladiny. „Chladnejšie jesenné počasie s výrazným poklesom nočných teplôt a dažde na väčšine územia Slovenska, sa výrazne odrazia v najbližších dňoch aj v nižších hladinách denných koncentrácií peľu v ovzduší. Zloženie peľu však ostane takmer nezmenené. Stále bude dominovať peľ ambrózie sprevádzaný nízkymi koncentráciami peľu tráv, paliny, pŕhľavy, mrlíka a ďalších bylín,“ uvádza tohtotýždňovú peľovú predpoveď Janka Lafférsová z RÚVZ v Banskej Bystrici. Podľa nej nás silno alergizujúci peľ ambrózie bude sprevádzať až do neskorej jesene.

Alergie na peľ sa objavujú v ktoromkoľvek veku, najmä však medzi 8. až 20. rokom, na rôznych orgánoch a systémoch. Sú to zväčša oči (zápaly spojiviek), nos (nádcha, zápal sliznice nosa a prínosných dutín), priedušky (astma), koža (ekzémy, žihľavka). Môže sa objaviť aj po päťdesiatke. Keďže polinóza je celkové ochorenie organizmu, prejavuje sa u pacientov zvýšená únavnosť, celková podráždenosť, zhoršená schopnosť koncentrácie a učenia, zhoršená kvalita spánku, fyzická a psychická ochabnutosť a zvýšené teploty. Počas peľovej sezóny sú polinotici vnímavejší na vírusové a bakteriálne infekcie dýchacích ciest.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM