Monika Obrtalová Rôzne

Výskyt peľu je ovplyvnený počasím

Vplyvom chladnejšieho počasia a zvýšenej zrážkovej činnosti opäť ostali hladiny peľu a druhové zloženie peľového spektra v ovzduší na celom území Slovenska bez výraznejších zmien. Podľa hlásení monitorovacích staníc dominantným alergénom bol slabo al

„Peľ silných alergénov paliny a ambrózie i tráv z čeľade lipnicovitých sme zachytili len v nízkych koncentráciách. Okrem peľu tráv, paliny, ambrózie a pŕhľavy sa v ovzduší tiež v nízkych koncentráciách vyskytoval peľ astrovitých a mrkvovitých rastlín, štiavu, skorocelu a mrlíkov. Koncentrácie peľu paliny a ambrózie ostali na rovnakej úrovni ako predchádzajúci týždeň. Na celom území Slovenska sa však udržiavajú veľmi vysoké denné koncentrácie spór húb – plesní s najpočetnejšie zastúpenými rodmi Cladospórium a Alternária,“ konštatuje k aktuálnej peľovej situácii Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom PIS na Slovensku.

Denné koncentrácie peľu budú aj v týchto dňoch výrazne ovplyvnené počasím. Predpovedané oteplenie a pokles zrážkovej činnosti prinesie nárast denných koncentrácií peľu významných alergénov paliny a ambrózie. Koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých budú naďalej klesať. Dlhodobejšie sa udržia vyššie koncentrácie peľu pŕhľavy a veľmi vysoké koncentrácie spór húb (plesní) v ovzduší na celom území Slovenska.

Zdroj:RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM