Monika Obrtalová Rôzne

Výskyt chrípky stúpa

Na základe analýz z hlásení 63% lekárov pre deti a dorast a 48% lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval v 9. kalendárnom týždni banskobystrický RÚVZ v absolútnych číslach 7816 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), čo reprezentuje prep

Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 1261 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 366 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. V porovnaní s uplynulým týždňom je teda výskyt ARO vyšší takmer o 10 percent a ARO o 15,3 percenta. Po prvýkrát v tomto roku je výskyt ARO o 13 percent vyšší, ako v rovnakom období vlaňajška, pričom výskyt chrípky a jej podobných ochorení je nižší len o 8,8 percenta. Lekári v tomto regióne neevidovali tentoraz žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

V porovnaní so 8. kalendárnym týždňom sa však takmer na dvojnásobok zvýšil počet komplikácií z týchto ochorení – na 4,5 percenta. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín v 170 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 104 prípadoch a až v 80 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac komplikácií – až 9,5 percenta, sa vyskytlo vo vekovej skupine seniorov, na rozdiel od uplynulých týždňov je pomerne vysoký počet komplikácií aj medzi ekonomicky činným obyvateľstvom- 6,1 percento z chorých na ARO, či CHPO. Na rovnakej úrovni- 3,3 percenta, sa komplikácie vyskytovali medzi najmenšími deťmi, žiakmi základných aj stredných škôl.

Najvyšší počet chorých na ARO v absolútnych číslach je aj tentoraz v okrese Lučenec, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 1246 prípadov, ale aj v okresoch Rimavská Sobota (1052 chorých) a Veľký Krtíš (921 chorých). O niečo nižší počet chorých evidujú lekári hlásiaci v tomto týždni v okresoch Veľký Krtíš, Brezno, Banská Bystrica a Žiar nad Hronom. Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) najviac postihli pacientov v okrese v okrese Brezno, Veľký Krtíš, nasledujú okresy Lučenec, Rimavská Sobota a Revúca.

Z hľadiska veku je najvyššia prepočítaná chorobnosť na jednotlivé vekové skupiny medzi najmenšími deťmi od 0 do 6 rokov, žiakmi základných škôl (6 až 14-roční) a adolescentmi. Takmer päťnásobne nižšia chorobnosť na ARO je medzi ekonomicky činným obyvateľstvom a seniormi. Najvyšší výskyt CHPO je tentoraz medzi žiakmi základných a stredných škôl. Nízky výskyt chorobnosti na chrípku a jej podobné ochorenia je opäť medzi ekonomicky činným obyvateľstvom a seniormi. Hygienici zavreli z dôvodu vysokej chorobnosti Materskú školu Turová v okrese Zvolen.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM