Monika Obrtalová Rôzne

Výskyt chrípky opäť vzrástol

Nárast akútnych respiračných a chrípkových ochorení na Slovensku o 10 percent signalizuje, že s prudkou zmenou počasia budeme zrejme viac chorí. Preto treba posilňovať imunitu vyváženou stravou s dostatkom zeleniny a ovocia, pravidelným pohybom, dost

Epidemiológovia RÚVZ v Banskej Bystrici zistili, že chorobnnosť na ARO aj CHPO stúpla v porovnaní s uplynulým týždňom v tejto časti Slovenska o vyše 20 percent. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt ARO vyšší o 33 a CHPO o vyše 13 percent. Najvyššia chorobnosť na rôzne akútne respiračné ochorenia, ale aj na chrípku, je opäť v okrese Veľký Krtíš. Čo sa týka výskytu ARO je v tomto regióne až 2257 prípadov a CHPO je 857 na 100 tisíc obyvateľov. Nasledujú okresy Revúca, Lučenec a Zvolen.

Z hľadiska veku postihujú ochorenia na ARO aj CHPO hlavne deti od 0 do 5 rokov. Tieto ochorenia neobchádzajú ani staršie deti, školákov a stredoškolákov. Percento komplikácií z akútnych respiračných ochorení tentoraz predstavuje 3,9 percenta, pričom sa najviac vyskytujú u ľudí starších ako 60 rokov. Najčastejšími sú zápaly stredného ucha, zápaly dutín a v dvanástich prípadoch aj zápaly pľúc.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM