Monika Obrtalová Rôzne

Výskyt chrípky opäť kolíše

Kým uplynulý týždeň analýza hlásení detských aj praktických lekárov v Banskobystrickom kraji ukázala výraznejšie zvýšenie hlavne chrípkových ochorení, tento týždeň bol v tomto regióne v znamení opätovného zníženia akútnych respiračných aj chrípkových

V medziročnom porovnaní je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja nižší v rozmedzí od 50 do 63 percent. Lekári v tomto regióne opäť neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). V porovnaní s 36. kalendárnym týždňom (1,7 percenta) sa mierne znížil aj počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení – na 1,3 percenta. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (7 prípadov), zápalmi stredného ucha (13) a len v 3 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac komplikácií sa vyskytlo u 6 až 14-ročných detí.

V 37. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 47 percent lekárov pre deti a dorast a 45 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva 1733 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 584 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 102 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 35 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 400 prípadov, Žiar nad Hronom (204), Poltár (199) a Veľký Krtíš (193 prípadov). Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okrese Poltár, nasleduje okres Lučenec a Žiar nad Hronom. Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu 0 až 5-ročných detí, takmer rovnakú chorobnosť – do 1500 prípadov na 100 tisíc obyvateľov týchto vekových skupín je medzi žiakmi základných a stredných škôl. Najnižšiu chorobnosť majú ľudia v produktívnom ve­ku.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM