Monika Obrtalová Rôzne

Výskyt chrípky klesol o viac ako desatinu

V 13. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 53 percent lekárov pre deti a dorast a 46 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých evidoval banskobystrický RÚVZ 5697 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), čo reprezentuje prepočítanú

Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 743 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 235 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 750 prípadov, Rimavská Sobota s 718, Veľký Krtíš so 690 a Žiar nad Hronom s 562 prípadmi. Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) najviac postihli pacientov v okrese v okrese Revúca, nasledujú okresy Veľký Krtíš a Lučenec.

Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú v absolútnych číslach vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva od 20 do 59 rokov ( 1846 prípadov) , deti od 6 do 14-rokov (1349 prípadov), ako aj skupinu najmenších detí od 0 do 5 rokov. V sledovanom týždni sú s chorobnosťou na tom lepšie, ako po ostatné týždne, seniori. V práve skončenom kalendárnom týždni bola z dôvodu vysokej chorobnosti zavretá len jedna základná škola- Gemerská Ves v okrese Rimavská Sobota, kde chýbala takmer polovica žiakov.

Epidemiológovia môžu teda konštatovať, že pokiaľ výskyt ARO v medzi týždňovom porovnaní stúpol o 4,1 percenta, výskyt chrípky a jej podobných ochorení je nižší o 12 percent. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja nižší v prípade ARO o 4,6 percent a v prípade CHPO o štvrtinu. Lekári v tomto regióne neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

V porovnaní s 12. kalendárnym týždňom (4,2 percentá) sa na 3,1 percento znížil počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (68 prípadov), zápalmi stredného ucha (44) a v 66 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac komplikácií – až 9,4 percenta, sa vyskytlo vo vekovej skupine seniorov a 5,3 percenta komlikáciíí medzi ekonomicky činným obyvateľstvom. Pod jejdno percento bol výskyt komolikácií z uvedenýých ochorení vo všetkých vekových skupinách detí.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM