Monika Obrtalová Rôzne

Výskyt chrípky je vyšší takmer o tretinu

Po minulotýždňovom zvýšení počtu ľudí s akútnym respiračným ochorením ako aj chrípky a jej podobných ochorení, zaznamenali v 34. kalendárnom týždni epidemiológovia v Banskobystrickom kraji približne rovnaký výskyt ARO, ale o 27 percent vyšší výskyt

Podľa analýzy hlásení 39 percent lekárov pre deti a dorast a 42 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých možno konštatovať, že v tomto regióne je v súčasnosti na ARO chorých 1242 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) zahlásili ošetrujúci lekári. Predstavuje to prepočítanú chorobnosť takmer 466 na 100 tisíc osôb. Počet chorých na chrípku je aktuálne 179, čo je chorobnosť vyše 67 osôb na 100 tisíc obyvateľov.

RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Naďalej sa na etiológii (pôvode) ochorení podieľajú predovšetkým adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. V 34. kalendárnom týždni však aj napriek tomu stúpol počet komplikácií zo zápalových ochorení horných dýchacích ciest, ako aj chrípky na 6,2 percenta, kým v 33. týždni to bolo takmer o polovicu menej. Ochorenia sa skomplikovali zápalmi dutín v 33 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 25 prípadoch a v 19 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac skomplikovaných prípadov je vo vekovej skupine seniorov nad 60 rokov- až 15 percent, ostatné vekové skupiny sú na tom približne rovnako.

V 34. kalendárnom týždni najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Veľká Krtíš (286), Žiar nad Hronom ( 205), Lučenec (176) a Poltár (149). Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov opäť v okrese Veľký Krtíš, nasleduje okres Revúca a Lučenec. ARO aj CHPO najviac postihlo najmenšie deti od 0 do päť rokov, kde predstavuje chorobnosť 1786 prípadov na 100 tisíc detí tejto vekovej skupiny z počtu, ktoré hlásili pediatri. Pomerne vysoká chorobnosť je aj v skupine prázdninujúcich žiakov základných a stredných škôl. Najnižšiu chorobnosť majú tento týždeň občania v produktívnom veku, ako aj seniori.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM