Jakub Forgács Správy

Výrub stromov v Mestskom parku sa odkladá: Dôvodom sú hniezdiace vtáky

Avizovaný výrub stromov, ktoré nevyhovujú potrebným štandardom, sa odkladá. Mesto k nemu chcelo pristúpiť už v aktuálnom výrubovom období, no termín nakoniec presunulo a s výrubom sa začne najskôr v októbri. Prečítajte si, čo je za tým.

Ilustračný obrázok k článku Výrub stromov v Mestskom parku sa odkladá: Dôvodom sú hniezdiace vtáky
Zdroj: Dnes24.sk

Neobvykle teplá zima a rýchly nástup jari spôsobili aktivitu vtáctva v Mestskom parku a jeho predčasné hniezdenie v korunách stromov a v bútľavinách. Z tohto dôvodu sa vedenie mesta Banská Bystrica rozhodlo odložiť plánovaný výrub chorých stromov na jeseň.

„Aj napriek tomu, že si uvedomujeme nevyhovujúci stav niektorých drevín v Mestskom parku, ktorý by v budúcnosti mohol byť nebezpečný pre jeho návštevníkov, nemôžeme ignorovať prírodu, ktorá sa tento rok zobudila skoro o mesiac skôr. Mesto odstráni stromy, ktoré sú v nevyhovujúcom stave, avšak až na jeseň, kedy nezasiahneme do prírodných procesov hniezdenia," uviedol na brífingu primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola.

Na zvýšený počet hniezdiacich vtákov upozornili správcu zelene aj občianske združenia, ktoré boli prizvané ku konaniu predchádzajúcemu výrubu stromov. Ochranári prírody s plánovaným výrubom, ako aj s vybranými drevinami, súhlasili.

Mesto vyzýva k zvýšenej opatrnosti najmä počas zlých poveternostných podmienok. Do obdobia, kedy bude odstránených 24 stromov v najhoršom stave, budú v priebehu nasledujúcich dní v parku inštalované tabule upozorňujúce na nevyhovujúci zdravotný stav niektorých drevín. Zamestnanci správcu mestskej zelene budú stav stromov v parku pravidelne monitorovať a v prípade, že by hrozilo nebezpečenstvo, budú operatívne túto skutočnosť riešiť.

Foto: Vlado Veverka

Výrub stromov v Mestskom parku sa odkladá: Dôvodom je skorší príchod jari
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM