Monika Obrtalová Kultúra

Vypočujte si sólový koncert husľového virtuóza

Po dlhšej prestávke opäť prichádzajú Zelené tóny, aby už túto nedeľu 17. júna o 16,00 hod. predstavili huslistu Milana Paľu. Počas júnového popoludnia v Thurzovom dome sa tak priaznivcom vážnej hudby predstaví husľový virtuóz svetového mena a úspešný

Predstavovať držiteľa prestížnych ocenení z domácich a zahraničných festivalov, či súťaží nie je pre priaznivcov hudobného umenia vôbec potrebné. Husľový virtuóz Milan Paľa cibril svoje interpretačné umenie práve na konzervatóriu Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici. Skúsenosti neskôr zbieral u najlepších profesorov hudby na viedenskej Universität fur Musik und darstellende Kunst a vysokoškolské štúdia ukončil na prestížnej Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne.

Meno Milan Paľa sa úzko spája aj so Státní filharmonii Brno, Slovenskou filharmóniou, Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu Bratislava, Rádiovým orchestrom Kijev, Petrohradským kongresovým orchestrom, Petrohradským filharmonickým orchestrom, Capella of St. Petersburg a dirigentmi Theodorom Guschlbauerom, Howardom Armanom, Alexandrom Cernusenkom, Leosom Svarovskym, Ondrejom Olosom a mnohými ďalšími známymi hudobnými menami.

Slovenský huslista koncertoval na prestížnych hudobných pódiách vo Švajčiarsku, Francúzku, Rusku, na Ukrajine, v Nemecku, Rakúsku, či na Malte. V roku 2009 získal Cenu Ľudovíta Rajtera, ktorú udeľuje Hudobné centrum mladej osobnosti slovenskej hudby. Milan Paľa je v poradí len druhým držiteľom tohoto ocenenia. Cenu získal za výnimočné interpretačné výkony, a tiež za ojedinelý prístup k slovenskej hudbe. Práve vďaka strhujúcemu majstrovskému podaniu diel mnohých súčasných skladateľov získava husľový virtuóz čoraz väčší obdiv a pozornosť na domácich a predovšetkým na zahraničných pódiách.

Stredoslovenské múzeum

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM