Jakub Forgács Kultúra

Vyhodnotenie výstavy výtvarnej tvorivosti na Envirofilme: Zapojili sa do nej deti z ôsmych krajín

Už 18 rokov sprevádza medzinárodný festival filmov o životnom prostredí Envirofilm medzinárodná súťaž výtvarnej tvorivosti detí a mládeže Zelený svet. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže Zelený svet a odovzdanie cien víťazom v centre festivalového diania – v Múzeu SNP v Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Vyhodnotenie výstavy výtvarnej tvorivosti na Envirofilme: Zapojili sa do nej deti z ôsmych krajín
Zdroj: Dnes24.sk

Vyhodnotenie výstavy Zelený svet – Moje predstavy o svete, ktorý mám rád. bolo súčasťou prvého festivalového dňa Envirofilmu. Téma 18. ročníka medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže. Oslovila 4 508 detí, ktoré svoje predstavy stvárnili v 4 646 výtvarných prácach.

Zo zahraničia prišlo 251 súťažných prác z ôsmich krajín – Srbska, Rumunska, Španielska, Poľska, Rakúska, Česka, Číny a Lotyšska. Zelený svet je skutočnou ozdobou festivalu. Vo výstavnej sále Múzea SNP je nainštalovaná výstava vybraných výtvarných prác, okrem toho súťažné práce zdobia vstupné priestory a po skončení festivalu putuje výstava do ostatných festivalových miest. Malí umelci očarili svojím talentom a bezprostrednosťou všetkých prítomných. Odborná porota v štyroch kategóriách – Kresba, maľba, grafika, kombinované techniky; Čiernobiela a farebná fotografia a Animovaný film udelila spolu 35 cien.

Hlavnú cenu, ktorú venovalo zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, si odniesla 5-ročná Mia Chorogwická zo Základnej umeleckej školy, Zimná 12, zo Spišskej Belej za svoje výtvarné dielko s názvom Moje slniečko. Program podujatia aj tento rok spestril Ján Haruštiak, znázorňujúci slniečko, so svojím Harry Teater, a mladé tanečnice scénického tanca zo Základnej umeleckej školy J. Cikkera v Banskej Bystrici. „Slniečku“ výborne sekundoval Tatko Príroda v podaní Miroslava Kasprzyka. Počas odovzdávania cien viedol s víťazmi dialóg a jeho humor bol pre deti aj dospelých príjemným osviežením.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM