Jakub Forgács Správy

Vychytené lokality na bývanie v Bystrici: Kde idú byty najviac na dračku?

Kúpa bytu je stále aktuálnou témou aj pre mnohých Bystričanov. Cena v meste sa líši nielen od počtu izieb a rozlohy, ale aj jednotlivých sídlisk. Pozrite, kde idú najviac na dračku.

Ilustračný obrázok k článku Vychytené lokality na bývanie v Bystrici: Kde idú byty najviac na dračku?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Väčšina Banskobystričanov, ktorí si chcú kúpiť byt, preferuje sídlisko Radvaň, kde sú však byty aj najdrahšie. „Záujem je zväčša o trojizbové byty, ktoré na tomto sídlisku vyjdú zhruba na 65 000 až 70 000 eur v závislosti od toho, či sú prerobené, v akom celkovom stave sú a na koľkom poschodí,“ uviedol realitný maklér Pavel Soják z realitnej kancelárie Re/Max Dream v Banskej Bystrici.

Podľa neho 90 % ich klientov má záujem o staršie byty v meste pod Urpínom, kde sú minimálne vymenené okná a prerobené jadro, teda tam, kde už netreba „hrubú robotu“. „Parkety alebo kuchyňu – to si už ľudia urobia podľa vlastných predstáv,“ uviedol Soják s tým, že klienti sa chcú čím skôr nasťahovať a menšie úpravy potom robia postupne.

Podobne vychytenou lokalitou ako Radvaň, kde je dobrá občianska vybavenosť a dopravná infraštruktúra, je aj Fončorda. Tam sú však byty menšie. Ak v Radvani má napríklad trojizbový byt rozlohu okolo 70 štvorcových metrov (m2), na Fončorde je to asi o 10 m2 menej. Lacnejšou lokalitou pri kúpe bytu je najľudnatejšie banskobystrické sídlisko Sásová.

Ako Soják uviedol, začiatkom tohto roka sa dopyt po bytoch zvýšil. Obracajú sa na nich najmä ľudia vo veku okolo 30 rokov a viac, ktorí majú rodiny a stabilnú prácu. Byty financujú najmä z hypoték. Vyslovene „finančne zdatní ľudia“ kupujú byty v novostavbách. Niektoré však zívajú prázdnotou. Podľa Sojáka ak napríklad nie je problém kúpiť byt v banskobystrickej časti Belveder alebo na Jesenskom vŕšku, ktorý je v centre mesta, tak v iných častiach nezáujem o byty v novostavbe môže súvisieť aj s niekoľkoročnou rozostavanosťou, čo si Banskobystričania dobre pamätajú, a preto sú voči nim pri kúpe opatrnejší.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM