Monika Obrtalová Rôzne

VšZP odmieta tvrdenia Mammacentra

Liečbu rakoviny prsníka klientkam štátnej poisťovne už takmer rok platí cirkev. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa totiž už od augusta 2009 nemá záujem uzavrieť s Mammacentrom sv. Agáty v Banskej Bystrici zmluvu na špecializovaný onkologický progra

„Napriek tomu Mammacentrum do júna 2010 vyšetrilo a liečilo vyše 700 pacientok poistených v štátnej poisťovni a náklady na ich liečbu znášal zriaďovateľ tohto špecializovaného zariadenia, Rímskokatolícka cirkev, Biskupstvo Banská Bystrica. Odmietanie liečby poistencov VšZP alebo prenesenie finančnej ťarchy na pacientky, ktoré si platia zdravotné poistenie v štátnej poisťovni, sú možnými riešeniami tejto situácie. Avšak v takom prípade by boli poškodené ženy choré na rakovinu, ktoré chcú byť v Mammacentre vyšetrované a liečené,“ konštatovala konateľka spoločnosti Mammacentrum sv. Agáty Gabriela Bezáková.

Dodala, že Mammacentrum je špecializovaná nemocnica na liečbu rakoviny prsníka. Štatút špecializovanej nemocnice získala na základe rozhodnutia ministerstva zdravotníctva 12. augusta 2009. Poskytuje prevenciu a liečbu rakoviny prsníka na úrovni, ktorá zodpovedá európskym špecializovaným zariadeniam. V súčasnosti má uzavretú zmluvu s oboma súkromnými poisťovňami Dôvera a Union, pričom osem z desiatich pacientok sú klientky VšZP. Mammacentrum ponúka VšZP nižšie ceny za poskytovanie špičkovej zdravotnej starostlivosti, čo by v prípade uzavretia zmluvy s VšZP ušetrilo verejné financie v systéme zdravotníctva. // „VšZP odmieta demagogické tvrdenia Mammacentra sv. Agáty v Banskej Bystrici a nepriame zastrašovanie poisteniek VšZP. Toto súkromné zdravotnícke zariadenie sa svojimi vyhláseniami pasuje do úlohy jediného zdravotníckeho zariadenia na Slovensku, ktoré zabezpečuje liečbu žien s rakovinou prsníka. Opak je však pravdou. VšZP má liečbu svojich poisteniek s touto diagnózou, ale i prevenciu dostatočne zabezpečenú u svojich zmluvných poskytovateľov. Uzatvorená zmluva s Fakultnou nemocnicou s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica znamená pre naše poistenky dostupnú zdravotnú starostlivosť najvyššej kvality,“// uviedla hovorkyňa VšZP Petra Balážová.

Ďalej konštatuje, že nie je pravdou ani tvrdenie, že Mammacentrum ponúklo VšZP nižšie ceny. Naopak, ponúkané ceny boli vyššie ako ceny, ktoré má VšZP dohodnuté s porovnateľnými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. VšZP sa v zmysle zákona môže v zmluvách s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti zaviazať len k takým úhradám, ktoré sú kryté zdrojmi. Navyše v čase hospodárskej krízy, ktorá sa prejavila aj znížením príjmov z výberu poistného, musí VšZP pristupovať k posudzovaniu nových žiadostí o uzatvorenie zmluvy zodpovedne.

Všetky tieto argumenty VšZP prezentovala aj na opakovaných stretnutiach so zástupcami Mammacentra, preto považuje ich tvrdenia o dlhodobom ignorovaní centra zo strany VšZP za účelové klamstvo. „VšZP vždy uprednostňovala rokovací stôl pred mediálnym nátlakom a argumenty pred účelovými tvrdeniami. Preto odmieta neopodstatnené zastrašovanie poisteniek a zneužívanie situácie v období krátko pred voľbami,“ uzavrela Balážová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM