Jakub Forgács Správy

Vstupy do Bystrice prešli zmenami. Vodičov vítajú vynovené brány

Banská Bystrica neostala nič dlžná svojmu menu. Mesto olympijských víťazov sa najnovšie predstaví každému, kto zavíta pod Urpín. Ako?

Ilustračný obrázok k článku Vstupy do Bystrice prešli zmenami. Vodičov vítajú vynovené brány
Zdroj: YouTube.com

Krajské mesto Banská Bystrica víta na rýchlostnej ceste R1 v smere od Zvolena všetkých motorizovaných návštevníkov či tranzitujúcich vodičov obnovenou vstupnou bránou do mesta. Na betónových stĺpoch je vynovený erb a k názvu Banská Bystrica pribudol nápis „mesto olympijských víťazov“.

Vítajú vodičov

Novú podobu má už aj vstupná brána do mesta v smere od Ružomberka a v najbližších dňoch podobne upravené vstupy uvítajú i vodičov smerujúcich z Brezna a Mičinej. Mesto pod Urpínom sa aj takto snaží upriamiť pozornosť slovenskej verejnosti na to, že kandiduje na prestížny titul Európske mesto športu 2017.

Ako uviedol druhý viceprimátor mesta Martin Turčan, súčasťou komplexnej obnovy vstupov do Banskej Bystrice je tiež úprava ich okolia. Spevňujú sa kamennou dlažbou, aby nezarastali trávou.

„Naše mesto si po dlhých rokoch zaslúžilo opraviť a zrevitalizovať okolie týchto vstupných brán. Máloktoré mesto na Slovensku sa môže pochváliť toľkými olympijskými víťazmi ako práve Banská Bystrica. Preto sme pristúpili k doplneniu názvu "mesto olympijských víťazov“. Je to pozitívna prezentácia mesta a obyvateľov, ktorí žijú športom. Je to tiež jeden z mnohých krokov, ako postupne napĺňame naše ambície byť Európskym mestom športu v roku 2017," konštatoval Turčan.

Za tisíce eur

Ako dodal, úprava vstupných brán sa realizuje v súčinnosti s projektom Jozefa Ivana a architektov Rudolfa Bizoňa a Jozefa Frtúsa. Vysúťažená cena za všetky práce predstavuje približne 7 700 eur bez DPH.

Ivan ako prvý prišiel s ideou, aby Banská Bystrica používala prívlastok „mesto olympijských víťazov“, a to po zlatých olympijských medailách biatlonistky Anastasie Kuzminovej najprv v roku 2010 a potom aj o štyri roky neskôr.

Ako povedal, nenechal nič na náhodu. Po odobrení tejto myšlienky mestskými poslancami, Slovenský olympijský výbor udelil mestu uvedený čestný názov. K dnešnej realizácii viedlo spoločné úsilie viacerých ľudí, predovšetkým J. Frtúsa.

Čítajte tiež:

VIDEO: Strhujúce časozberné zábery okolia Bystrice. 400 sekúnd krás prírody aj vesmírneho divadla

FOTO: V Bystrici máme skutočný unikát. Malé deti popustili uzdu fantázii a stali sa poradcami

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM