Jakub Forgács Rôzne

Všimli ste si to aj vy? Pri Hrone došlo k výrubu... FOTKY priamo z miesta

Mnohí Bystričania si všimli, že pri Hrone, na druhej strane brehu, ako je zimný štadión, ubudlo porastu. Môže za to výrub, ktorý prebehol v januári. Zisťovali sme, prečo k nemu došlo.

Ilustračný obrázok k článku Všimli ste si to aj vy? Pri Hrone došlo k výrubu... FOTKY priamo z miesta
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Niekoľkí naši čitatelia sa na nás obrátili s tým, že pri Hrone došlo k výrubu. Stalo sa tak na mieste, vedľa ktorého prechádzajú denne mnohí Bystričania od zastávky Štefánikovo nábrežie smerom k autobusovej alebo železničnej stanici či na hokej a späť. Obrátili sme sa teda na kompetentných a zisťovali sme, čo je za týmto výrubom, no boli sme sa aj osobne pozrieť priamo na mieste.

Prestárle aj poškodené

„V zmysle Zákona o vodách je naša organizácia povinná vykonávať správu vodných tokov a udržiavať alebo odstraňovať brehové porasty vo vodných tokoch, na pobrežných pozemkoch tak, aby sa nestali prekážkou odtoku vody pri povodniach a podľa možnosti zachovali prírodné podmienky, udržiavať a čistiť koryto a odstraňovať naplaveniny čo je nevyhnuté na zabezpečenie nehatenému odtoku alebo prietoku,“ uviedol Tomáš Ič, vedúci Odboru vodohospodárskej prevádzky a dispečingu Slovenského vodohospodárskeho podniku, Odštepného závodu Banská Bystrica.

„Na základe vyššie uvedeného zákona Správa povodia horného Hrona Banská Bystrica ako správca Rudlovského potoka zaradil menovitú akciu „Banská Bystrica – odstránenie porastu z koryta toku Rudlovský v r.km 0,000 – 0,020“,“ pokračoval Ič s tým, že zahájaná bola v priebehu mesiaca január.

„Odstránené boli prestárle, poškodené a naklonené porasty a náletové krovie, ktoré vyrastali z prietočného profilu upraveného koryta vodného toku Rudlovského potoka. Porasty svojím rastom zhoršovali odtokové odtokové pomery počas zvýšených vodných stavov v koryte Rudlovského potoka,“ vysvetlil.

Ako ďalej spomenul, niektoré porasty boli taktiež nebezpečne naklonené nad chodník pre peších, trolejové vedenie, cestnú komunikáciu a porasty poškodzujúce jestvujúce zábradlie na opornom múre. „Porasty určené na výrub boli vyznačené oranžovým sprejom na pni a koreňovom nábehu a odsúhlasené za účasti pracovníka orgánu ochrany prírody a krajiny Ing. Katreniaka,“ doplnil.

Porasty vŕby či bazy

Označených bolo podľa jeho slov 24 kusov porastov priemeru od 10 do 86 cm a plošne boli vyznačené krovité porasty. Jednalo sa o porasty vŕby, čremchy, porasty bazy. „Súhlasné stanovisko k predmetnému výrubu porastov vydal Okresný úrad Banská Bystrica,“ poznamenal Ič.

Čo sa týka ďalších výrubov, spomenul, že na Hrone v Banskej Bystrici je požiadavka Železníc Slovenskej republiky o odstránenie porastov rastúcich v ochrannom pásme železničnej trate a ohrozujúcich trakčné vedenie v úseku Malá stanica mesto po úsek IBV stavivá. „Vykonanie daných prác bude prebiehať v súčinnosti so Železníc Slovenskej republiky, z dôvodu zabezpečenia výluky dopravy v danom úseku. Termín prác nám zatiaľ nie je známy,“ dodala so slovami, že iné výruby porastov na Hrone v Banskej Bystrici momentálne ich organizácia neplánuje.

Pozrite si v našej fotogalérii, ako vyzerá spomínané miesto pri Hrone, po výrube.

Čítajte tiež:

Preteká cez Bystricu i celým okresom, viete však o ňom všetko? 5 zaujímavostí o Hrone, o ktorých ste možno netušili

Išlo mu o život: Vydesený psík sa ocitol na úzkej kryhe v ľadovom Hrone

Miesto po výrube pri Hrone v OBRAZOCH
6
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM