Monika Obrtalová Rôzne

Vôňa grilovaných špecialít prilákala tisíce návštevníkov

Počas troch dní sa na Námestí slobody v Banskej Bystrici grilovalo, hodovalo, súťažilo, športovalo, zabávalo aj oslavovalo. Počas uplynulého víkendu sa v Banskej Bystrici spojilo niekoľko zaujímavých akcií a Banskobystričania i návštevníci mesta mohl

Gastronomický festival Grilliada ponúkol zaujímavý program a nevšedné gurmánske zážitky. Podľa odhadov organizátorov sa festivalu zúčastnil rekordný počet ľudí: „Hoci sme tohto roku rátali s oveľa vyššími číslami pri očakávanej návštevnosti ako vlani, aktuálne odhady nás opäť príjemne prekvapili. Podľa odhadov mestskej polície sa počas troch dní v grillaréne, aj vďaka prenosu hokejových podujatí či ďalším súbežným akciám, vystriedalo okolo 25 000 ľudí,“ prezrádzajú organizátori.

„Tento rok sme do jedného víkendu spojili viacero podujatí a ukázalo sa, že veľmi úspešne. Neboli konkurenciou, ale naopak, navzájom si pomohli. Myslíme si, že je to nová, tá správna cesta, akou smerovať cestovný ruch v meste. Vybudovať spoluprácu, spojiť sa. Veď všetci máme jeden cieľ – pritiahnuť návštevníkov do Banskej Bystrice, ktorí sa sem vždy radi vrátia,“ konštatuje primátor Peter Gogola. V piatok návštevníkov zaujali II. METRO Majstrovstvá Slovenskej republiky vo filetovaní čerstvého lososa.

Osemnásť profesionálnych šéfkuchárov z celého Slovenska a jeden amatér z publika medzi sebou bojovali o titul Majstra Slovenska, ktorý sa nakoniec podarilo získať známemu slovenskému kuchárovi Vladimírovi Morochovičovi z reštaurácie SODEXO. Sobota patrila kuchárskym show a súťažiam reštaurácii, ktoré hodnotila odborná porota v dvoch kategóriách: Banskobystrické grilované rebierko a grilovaná baranina/jahňacina. V oboch kategóriách sa víťazom stal Restorant Mediteran.

Počas festivalu sa organizátori pokúsili aj o zápis do Knihy slovenských rekordov. Išlo o ustanovujúci rekord v množstve zjedeného kuracieho mäsa na čas. Zápis do Knihy slovenských rekordov sa podaril a rekordmanom sa stal Ľubomír Štubňa, ktorý zvládol za tri minúty zjesť 331 gramov grilovaného úprimného kurčaťa s rodokmeňom. Organizátori nevynechali ani semifinále Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji a upravili program tak, aby si návštevníci mohli pozrieť celý zápas na veľkoplošnej obrazovke. V areáli tak vznikla pravá hokejová atmosféra a po zápase aj dobrá nálada podporená víťazstvom našich hokejistov. Hokejovú eufóriu vystriedali kultúrne zážitky z outdoorovej premiéry predstavenia Mareka Ťapáka a SĽUK-u, Tanec medzi črepinami.

Po predstavení mali návštevníci jedinečnú možnosť objaviť kultúrne bohatstvo Banskej Bystrici vďaka celoslovenskej akcii Noc múzeí, na ktorú Banskobystričania upozorňovali počas celého dňa. „Noc múzeí vnímame ako zaujímavú akciu s veľkým potenciálom pre rozvoj cestovného ruchu mesta. Sme radi, že sme ju aj vďaka Grilliade, SACR-u a mestskému Informačnému centru mohli ponúknuť obrovskému počtu ľudí,“ vyhlásil Roman Neradný riaditeľ festivalu Grilliada.

Nedeľa patrila Dňu rodiny. Organizátori Grilliady sa v tento deň spojili s Diecéznym centrom Banskej Bystrice, ktoré v spolupráci so samosprávou organizovali toto celosvetové podujatie. Počas nedele sa na pódiu odohrával zaujímavý program pre deti všetkých vekových kategórií. Súbežne v Parku SNP prebiehali rôzne súťaže, hry či workshopy pre malých návštevníkov. „Na Dni rodiny spolupracovalo množstvo organizácií, združení, nadácií a veľký počet dobrovoľníkov, ktorí predviedli profesionálne výkony. Vďaka nim sme aj my mohli rodinám s deťmi ponúknuť rôznorodý program a aktivity,“ pochválil spoluprácu Roman Neradný.

V tento deň sa v Parku SNP konalo aj športové podujatie – Beh na Urpín – horský beh, jedno zo série podujatí upozorňujúcich na blížiaci sa Banskobystrický maratón. V behu na Urpín si svoje sily zmerala takmer stovka súťažiacich. „Spoluprácu s organizátormi banskobystrickej Grilliady hodnotím veľmi pozitívne. Spojenie týchto dvoch podujatí nám umožnilo spopularizovať beh veľkému počtu návštevníkov, ktorí sa zúčastnili festivalu,“ konštatoval Miroslav Leitner z Active Planet, ktoré je organizátorom pretekov.

Vyvrcholením nedeľňajšieho programu bolo vyhlásenie výsledkov hlasovania verejnosti o najpopulárnejšiu reštauráciu Grilliady 2012. Počas celého víkendu 11 reštaurácií pripravovalo vyhľadávané tradičné špeciality, ale aj kulinárske prekvapenia, ktorými bojovali o hlasy svojich návštevníkov. Najviac hlasov získala Zbojnícky dvor – Salaš Zbojská. „Aj tento ročník Grilliady potvrdil, že ľudia nevyhľadávajú len pečené klobásky. Chcú spoznávať nové chute a skúšať nové špeciality. Naším cieľom bolo ponúknuť im pôvodné recepty s využitím lokálnych produktov. Chceli sme vytvoriť špeciality, ktoré súvisia s naším regiónom a môžu sa stať jedným z lákadiel pre turistov,“ konštatovala projektová manažérka festivalu Martina Tršová.

Gastrofestival uzavrelo premietanie hokejového finále Slovensko – Rusko, ktoré v návštevníkoch aj napriek prehre zanechalo pocit národnej hrdosti a bolo tak príjemnou bodkou festivalu. „Sme radi, že sa nám podarilo vyjsť v ústrety hokejovým fanúšikom a prispôsobili sme program tak, aby sa na veľkoplošnej obrazovke mohli premietať oba hokejové zápasy. Aj napriek tomu, že budeme musieť nájsť dodatočné prostriedky na predĺženie prenájmu techniky, som presvedčený, že v konečnom dôsledku sme spojením týchto podujatí ušetrili. Atmosféra na banskobystrickom Námestí slobody bola výnimočná,“ hovorí primátor mesta Peter Gogola.

„Grilliada 2012 dopadla nad očakávania. Od hokeja, ktorý sme po dva dni sledovali, cez priestranstvo, počasie, kvalitu reštaurácií i návštevnosť môžeme tento ročník hodnotiť len v superlatívoch. Pozitívnou správou je, že sériu podujatí sa nám podarilo zorganizovať prevažne so súkromných zdrojov partnerov, ktorým patrí veľká vďaka,“ povedal Roman Neradný a zároveň prisľúbil pokračovanie festivalu aj v budúcich ročníkoch.

Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM