Marcel Páleš Samospráva

Voľby v Bystrici v číslach: 67 130 voličov, 79 okrskov a k urnám môže prísť 770 cudzincov

V Banskobystrickom samosprávnom kraji sa volí celkom 49 poslancov. Vybrať sa voliť môže aj 770 cudzincov. Oprávnených voličov je pritom vyše 67 tisíc. Vieme aj to, kam sa obrátiť s otázkami k blížiacim sa voľbám.

Ilustračný obrázok k článku Voľby v Bystrici v číslach: 67 130 voličov, 79 okrskov a k urnám môže prísť 770 cudzincov
Zdroj: TASR

Banská Bystrica má aktuálne 67 130 oprávnených voličov. Vytvorených je celkom 79 okrskov. Zapísaných je aj 770 cudzincov. Sídlom volebnej komisie samosprávneho kraja je Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja, a to na Námestí SNP 23. Sídlom obvodnej volebnej komisie je Obchodná akadémia na Tajovského 25.

Zaujímalo nás, kde sa môžu ozvať Bystričania, ktorí majú akékoľvek otázky v súvislosti s konaním volieb do orgánov vyšších územných celkov. „Nakoľko ide o voľby do VÚC, je vhodné obrátiť sa na zapisovateľa volebnej komisie vyššieho územného celku, ktorým je Tomáš Kulka,“ uviedol Peter Jakubec, vedúci organizačno-legislatívneho oddelenia Mestského úradu.

Zapisovateľ Volebnej komisie Banskobystrického samosprávneho kraja sídli na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja, a to na Námestí SNP 23, na 3. poschodí v kancelárii č. 408. Občania ho môžu kontaktovať napríklad aj cez email: tomas.kulka@vucbb.sk.

„Námietky v priebehu volieb riešia volebné komisie príslušného stupňa – ústredná volebná komisia, volebná komisia VÚC, obvodná volebná komisia Banská Bystrica, okrskové volebné komisie počas volieb. Informácie sú postupne zverejňované na internetových stránkach ministerstva a VÚC,“ ozrejmil Jakubec.

Zisťovali sme aj, kto je vlastne oprávnený požiadať o dopísanie do zoznamu voličov. Zákon 303/2001 stanovuje, že do zoznamu voličov dopíše okrsková volebná komisia v deň volieb voliča na základe rozhodnutia súdu, alebo voliča, ktorý platným preukazom totožnosti preukáže, že má trvalý pobyt v mieste, ktoré patrí do volebného okrsku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM