Monika Obrtalová Rôzne

Vojaci odišli zo Sliača na Cyprus

Na letisku Sliač sa dnes slávnostne rozlúčili s príslušníkmi Ozbrojených síl SR odchádzajúcimi do vojenskej operácie UNFICYP na Cypre. Veliteľ operácie UNFICYP Jozef Paňko uviedol, že ich hlavnými úlohami je dodržiavať prímerie medzi grécko-cyperskou

Zástupca veliteľa Vzdušných síl OS SR, brigádny generál Ľubomír Svoboda informoval, že väčšina týchto vojakov strávi na Cypre jeden rok. Kompletný výcvik jednotky sa uskutočnil v gescii VS u protilietadlovej raketovej brigády Nitra. Svoboda vysvetlil, že pre VS je táto rotácia dôležitá tým, že prvýkrát je veliteľom misie príslušník VS.

Do výcviku tejto rotácie bolo zaradených 51 príslušníkov zhruba z 19 útvarov OS SR. Paňko pokračoval, že protilietadlová raketová brigáda zobrala na seba minulý rok zodpovednosť pripraviť, vycvičiť a nasadiť príslušníkov do priestoru nasadenia. Tí absolvovali „náročný profesionálny výcvik, ktorý zaručuje kvalitné plnenie úloh“. Na misii sa zúčastňujú aj ženy. „V súčasnosti pôsobí na Cypre v tejto operácii 17 príslušníčok OS SR,“ dodal Paňko.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM