Jakub Forgács Správy

Vodný žľab v Rakytove sa dočká veľkej pocty: Unikátna pamiatka získa výnimočný titul

Tradičné otvorenie plavebnej sezóny v rámci lesníckych dní bude tento rok špeciálne. Vodný žľab v Rakytove získa titul, akým sa môže pýšiť len niekoľko objektov na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Vodný žľab v Rakytove sa dočká veľkej pocty: Unikátna pamiatka získa výnimočný titul

V piatok 25. apríla sa otvorí plavebná sezóna v rámci lesníckych dní, počas ktorých prebehne aj vyhlásenie vodného žľabu Rakytovo za Významné lesnícke miesto. V Dolnom Harmanci sa o 9:00 hod. začne program, ktorý bude sviatkom pre všetkých milovníkov prírody. Pre tých, ktorí sa nebudú môcť zúčastniť otvorenia plavebnej sezóny v piatok, bude v Dolnom Harmanci pripravený program aj v sobotu 26. apríla, a to od 9:30.

Jedinečná kultúrna pamiatka, vodný žľab na splavovanie rovnaného dreva, bude vyhlásený za Významné lesnícke miesto. Týmto titulom sa môže pýšiť len niekoľko objektov na Slovensku. Patria medzi ne napríklad Múzeum svätý Anton, park v Topoľčiankach, Zubria zvernica Topoľčianky, či Lesnícke a drevárske múzeum Zvolen. Ide o prírodné, stavebné, technické a umelecké pamiatky spojené s lesníckou históriou Slovenska, ktoré vyhlasuje Štátny podnik Lesy SR Banská Bystrica. Týmto miestam následne lesníci venujú zvýšenú pozornosť a starostlivosť.

„Som veľmi rád, že práve pri Banskej Bystrici sa nachádza toto unikátne dielo, ktoré dokumentuje dômyselnosť a šikovnosť našich predkov. Je našou povinnosťou starať sa o podobné pamiatky, vedieť o nich čo najviac a s hrdosťou ich ukazovať svetu. Unikátny vodný žľab je naozaj niečo, na čo môžeme byť právnom hrdí," povedal pri príležitosti vyhlásenia vodného žľabu za Významné lesnícke miesto primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola.

Vodný žľab v Rakytove bol, podľa posledných poznatkov, vybudovaný pravdepodobne už v 17. storočí. V roku 2000 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku, a to v celkovej dĺžke 2 450 m. Dlhú dobu zostal žľab vzhľadom na svoj zlý technický stav nefunkčný, no vďaka iniciatíve mesta Banská Bystrica bol spracovaný projekt opravy vodného žľabu Rakytovo vo výške 1,5 mil Sk v rámci projektu „Rozvoj turistickej infraštruktúry mesta Banská Bystrica“. Dnes je jediným funkčným dreveným vodným žľabom na plavenie dreva v Európe. Konštrukcia zrenovovaného vodného žľabu je výlučne zo smrekového a jedľového dreva, ktorého sa spotrebovalo spolu až 267 m3.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM