Monika Obrtalová Rôzne

Vo vzduchu vládne peľ paliny a ambrózie

Na základe analýz meraní monitorovacích staníc Peľovej informačnej služby (PIS), ktorej koordinátorom na Slovensku je Oddelenie biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, prevládal v uplynulýc

V oblasti Banskej Bystrice dosahovala až veľmi vysoké koncentrácie a to 334 peľových zŕn paliny v metri kubickom vzduchu. Hladiny peľu paliny oproti predchádzajúcemu týždňu však opäť výrazne stúpli. Pribudol aj peľ ambrózie, pričom alergologicky významné koncentrácie zatiaľ zaznamenala len Bratislava.

Peľ ambrózie v ovzduší síce zachytili všetky monitorovacie stanice, ale vyskytoval sa len v nízkych koncentráciách.// „Na celom území sa však udržiavali pomerne vysoké denné koncentrácie slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín. Ich najvyššie koncentrácie peľu v uplynulých dňoch zaznamenali v Bratislave, Banskej Bystrici, v Trnave a naposledy aj v Žiline. Peľ tráv sa vyskytoval na väčšine územia už len v nižších koncentráciách a takéto hladiny sa udržia až do jesene. Vo veľmi vysokých denných koncentráciách sa naďalej udržiavajú spóry húb (plesní) a okrem rodu Cladospórium aj spóry rodu Alternária i Epicoccum. Druhové spektrum peľu v ovzduší dopĺňal okrem už uvedených druhov aj peľ ďalších bylín – najmä peľ mrkvovitých, astrovitých a mrlíkovitých rastlín, chmeľu, skorocelu a štiavu,“// konštatovala RNDr. Janka Lafférsová, vedúca Oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici.

Pre polynotikov žiaľ predpoveď na tieto a nasledujúce dni nie je vôbec priaznivá. Na celom území Slovenska očakávame stále vysoké hladiny peľu paliny a výrazne sa zvyšujúce denné koncentrácie peľu ambrózie v ovzduší. Vo vysokých koncentráciách na väčšine územia Slovenska sa bude naďalej vyskytovať aj slabo alergizujúci peľ pŕhľavovitých rastlín.

Navyše hojne kvitne ďalšie invázna rastlina- zlatobyľ z čeľade astrovitých. Pre alergikov je nebezpečná najmä pri pohybe v blízkosti súvislejších kvitnúcich porastov, kde sú koncentrácie jej peľu mnohonásobne vyššie, ako údaje uvádzané monitorovacími stanicami. Udržia sa aj veľmi vysoké koncentrácií spór húb – plesní s dominanciou spór rodu Cladospórium spolu s rodmi Alternária a Epicoccum. Chladnejšie noci a lokálna zrážková činnosť môže spôsobiť pokles denných koncentrácií peľu a spór v ovzduší.

RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM