Michal Majer Kultúra

Vo vedeckej knižnici otvorili okno do Číny

Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici sa od 5. mája môže pýšiť novým centrom s názvom „Window of Shanghai“, ktoré je súčasťou celosvetového projektu Šanghajskej knižnice China Book International. Jeho hlavným cieľom je priblížiť svetu čínsky nár

Banskú Bystricu čínska delegácia nenavštívila po prvý raz. Minulý rok sa na ich podnet konala v Štátnej vedeckej knižnici výstava s názvom „Príbeh Hudeca v Šanghaji“. Bola zameraná na tvorbu bystrického rodáka Ladislava Hudeca, ktorý sa preslávil ako tvorca známych stavieb šanghajského Park Hotela, Veľkého divadla a mnohých iných. A práve vďaka tomuto slovenskému architektovi sa Čínske veľvyslanectvo rozhodlo osloviť Banskú Bystricu opäť a vybudovať tu centrum „Window of Shanghai“.

Štátna vedecká knižnica už má s podobnými kultúrnymi centrami skúsenosti. Môžete tu nájsť nemecké, americké či britské centrum. //„Myslím, že je to do budúcnosti otvorená cesta, lebo základné poslanie v Európskej únii je tolerovať kultúry iných národov. Dôležitá je myšlienka multikulturalizmu a interkulturalizmu, čoho sa snažíme držať,“ //hovorí riaditeľka ŠVK Oľga Lauková. Okrem nej sa na slávnostnom otvorení centra zúčastnili aj banskobystrický primátor Ivan Saktor a veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky Chen Jianfu s manželkou.

V projekte China Book International ide hlavne o výmenu kníh medzi Čínskou ľudovou republikou a zapojenými krajinami, aby sa touto cestou mohli vzájomne spoznávať. Šanghajská knižnica zapožičala Štátnej vedeckej knižnici približne 500 titulov v anglickom, nemeckom, ruskom, španielskom a čínskom jazyku. Centrum „Window of Shanghai“ bude otvorené tri roky, počas ktorých budú môcť návštevníci cez toto pomyslené okno nahliadnuť do čínskej kultúry.

Autor: Lenka Schmidtová

Window of Shanghai
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM