Monika Obrtalová Kultúra

Vo štvrtok štartuje multikultúrny festival Barbakan

Už o dva dni sa v Banskej Bystrici začne ďalší ročník alternatívneho multikultúrneho festivalu Barbakan, ktorý na viacero miest v meste prinesie kvalitnú hudbu a hodnotné filmy. Na rozdiel od komerčných letných festivalov tak do nášho mesta prinesie

Festival Barbakan začal v predstihu výstavou Plus mínus XXI. Od 7.septembra tak mali návštevníci možnosť prezrieť si v priestoroch Bethlenovho domu výber z tvorby vybraných študentov a absolventov ateliéru prof. Daniela Fischera. Táto výstava potrvá až do 24. októbra 2010.

Hlavný program festivalu však začína až vo štvrtok 30. septembra, kedy odštartuje jeho filmová časť. Diváci sa môžu tešiť na viacero zaujímavých sekcií, medzi ktorými vyniká najmä súťažná časť študentských filmov, kolekcia filmov zo známych filmových festivalov pod názvom Ozveny festivalov či filmy s tematikou sci-fi vo Varovnom prste. Najviac snímkov predstaví sekcia s názvom Rumunská nová vlna. Pod týmto názvom býva označovaná tvorba skupiny absolventov rumunských filmových škôl, ktorá na prelome tisícročí nielen oživila umierajúcu domácu kinematografiu, ale ju aj s veľkým úspechom predstavila svetu.

Hudobná časť Barbakanu sa bude odohrávať na troch pódiách – v Divadle Ivana Palúcha, Klube 77 a Cult Clube. Predstavia sa tu menej známe, ale o to kvalitnejšie kapely zo zahraničia, ale aj Slovenska či domácej Banskej Bystrice. Hudobné zoskupenia ako Lonely Drifter Karen, Teskohippies či Pjoni & Ink Midget možno širokej verejnosti nič nehovoria, ale medzi ľuďmi hľadajúcimi niečo iné, kvalitnejšie, majú svoje dôležité miesto. Najväčšou hviezdou festivalu bude americký džezman Vinx. Tento fenomenálny perkusonista, svetoznámy skladateľ, textár a mimo to všestranne talentovaný umelec spolupracoval na viacerých projektoch aj s takými menami svetovej hudby ako Sting či Stevie Wonder.

Okrem Banskej Bystrice sa festival Barbnakan po prvýkrát vyberie za hranice mesta. Od piatku do nedele budú môcť alternatívnu scénu navštíviť obyvatelia Banskej Štiavnice v domácom reštauračnom pivovare Erb. Program tejto časti Barbakanu pozostáva z troch fimov a jedného koncertu a pôjde o akúsi „ochutnávku“ hlavného banskobystrického programu.

gr, barbakanfest.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM