Michal Majer Rôzne

Vlastnícke vzťahy komplikujú dostavbu Radnice

V posledných dňoch pribudlo z prednej strany Radnice modré oplotenie, ktoré mnoho Bystričanov považovalo za znak poslednej fázy rekonštrukčných prác a skoré otvorenie tohto symbolu Banskej Bystrice. Na sprístupnenie „prvého domu mesta“ si však obyvat

„Historická časť by bola otvoriteľná aj teraz, ale zase sme v probléme s pánom Valachom, ktorý nám neumožňuje stavať radnicu zo zadnej strany, z prostredia, kde on má pozemky. Musíme dostavať zadnú časť radnice spredu, čo nie je komfortné pre obyvateľov Banskej Bystrice. Musíme teda počkať na dostavbu zadnej časti radnice, aby sme ju celú otvorili,“ vysvetľuje dôvody skomplikovania priebehu dostavby primátor Ivan Saktor. Do zadnej časti Radnice sa teda nedá vojsť cez areál bývalého priemyselného domu a mesto je nútené voziť stavebný materiál na dostavbu zadných priestorov spredu práve kvôli nevysporiadaným vlastníckym vzťahom. Modré oplotenie, ktoré bolo postavené v polkruhu okolo prednej časti Radnice má za úlohu vyhradiť priestor pre zásobovacie vozidlá a takisto zaistiť bezpečnosť osôb.

Napriek vzniknutým problémom sa o riešení danej situácie medzi zainteresovanými stranami stále rokuje a je predpoklad, že do konca tohto roku bude Radnica otvorená pre verejnosť. „Radnicu určite sprístupníme verejnosti na Dňoch mesta Banská Bystrica. Oficiálne otvorenie netipujem z hľadiska termínu, môže do toho čokoľvek skočiť, ale určite ju chceme dokončiť ešte v tomto volebnom období,“ informuje Saktor.

Využitie rozsiahlych administratívnych priestorov v zadnej časti Radnice bolo dlhšie predmetom úvah. O kancelárie v zadnom trakte nakoniec prejavil záujem Banskobystrický samosprávny kraj a bude tak najväčším nájomcom v novozrekonštru­ovanej budove. „Z hľadiska administratívnej časti sa rokuje s krajom a aj interiérové veci sa prispôsobujú potrebám BBSK. To znamená, že smeruje k dohode medzi mestom a BBSK o prenájme všetkých zadných priestorov radnice,“ uzavrel primátor.

gr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM