Michal Majer Iné športy

Vlašičová nepríde, Uchov áno!

Najkvalitnejšie halové atletické podujatie na Slovensku, už 18. ročník výškarskych pretekov Europa SC High Jump Meeting, sa predsalen uskutoční. Ešte pred niekoľkými dňami totiž hrozilo, že z finančných dôvodov sa tento ročník konať nebude. Snaha org

„Situácia bola vážna a boli sme skeptickí, či sa vôbec podujatie uskutoční. Neskôr sme uvažovali aj nad možnosťou, že by sme Europa SC High Jump zorganizovali v oklieštenej podobe, len mužskú súťaž. Míting má však skvelé meno vo svete a bolo ťažké hazardovať s ním. Preto sme uvažovali nad alternatívou, že radšej ako ísť o stupienok nižšie by bolo lepšie tento ročník vynechať,“ uviedol v úvode tlačovej konferencie náčelník odboru riadenia športu VŠC Dukla Ľubomír Roško a pokračoval: „Nakoniec sa však všetko obrátilo a za pomoci viacerých sponzorov a jednotlivcov sa nám podarilo získať potrebné finančné záruky, aby sa súťaž mohla uskutočniť. Rozpočet vo výške približne 50 tisíc eur je síce naplnený len zo 70–80 percent, ale stále pracujeme na jeho doplnení. Chceli by sme sa najmä vyhnúť situácii spred roka, keď sme skončili po mítingu v mínuse.“ Podľa organizátorov je sľúbená aj podpora zo strany mesta, ktorému na tomto kvalitnom podujatí veľmi záleží. Uvoľnenie finančných prostriedkov však bude náročnejšie, keďže Banská Bystrica funguje stále v rozpočtovom provizóriu.

Napriek problémom sa organizátorom podarilo prilákať do Bystrice skutočnú svetovú špičku. Súťažnej listine kraľuje najmä fenomenálny ruský skokan Ivan Uchov, ktorý v sobotu na mítingu v moravských Hustopečiach skočil 238 centimetrov a atakoval aj hranicu 244 centimetrov. Ak by ju zdolal, prekonal by bradatý rekord Kubánca Sotomayora ešte z roku 1989, ktorý má hodnotu 243 centimetrov. V Bystrici sa tak diváci možno dočkajú aj pokusov o prekonanie svetového rekordu! „Súťaže sa však zúčastní viacero výborných skokanov, z ktorých štyria už tento rok prekonali latku vo výške 230 centimetrov, čo je hranica svetovej extratriedy. Muziku v tejto dobe tvrdia hlavne ruskí skokani. Okrem Uchova je to aj Mudrov či Dmitrik, ktorí majú tohtoročné maximá na úrovni 230, respektíve 232 centimetrov. Z Ameriky tiež zavíta pod Urpín obľúbený Jesse Williams,“ komentuje štartovnú listinu vedúci oddelenia atletiky VŠC Dukla Radovan Mišík.

Ženská časť súťaže kvalitu tej mužskej nedosiahne, ale prinesie takisto jedno zvučné meno. Ruska Svetlana Školinová je totiž pri zraneniach viacerých skokaniek svetovej špičky momentálne najlepšou pretekárkou súčasnosti. V Banskej Bystrici má dokonca v pláne ako prvá v tomto roku prekonať hranicu dvoch metrov! Veľkým sklamaním pre domácich divákov bude neúčasť miláčika publika – Chorvátky Blanky Vlašičovej, ktorá vynecháva celú halovú sezónu. Táto štvornásobná víťazka Europa SC High Jump Meeting-u tak po mnohých rokoch bystrickú súťaž obíde. Diváci však nemusia byť smutní. V súťaži sa predstavia aj ďalšie kvalitné skokanky ako napríklad Talianka Antonietta Di Martinová či Ruska Viktoria Kľuginová.

Finančné problémy pri organizovaní Europa SC High Jump sa nakoniec vôbec nepremietli na kvalite obsadenia súťaže. Organizátori totiž šetrili na miestach, ktoré sa nepodpíšu pod špičkovú účasť svetových skokanov. „Zmenu však diváci oproti minulým rokom určite zaregistrujú – bude totiž chýbať mobilná tribúna na druhej strane haly, čo sa negatívne podpíše na kapacite haly na Štiavničkách,“ upozorňuje riaditeľ VŠC Dukla Peter Korčok. Kúpu lístkov by ste preto nemali nechávať na poslednú chvíľu! S ich predajom sa začne už tento piatok v sídle VŠC Dukla na Štiavničkách a možnosť zakúpiť si vstupenky budete mať aj v pondelok v priestoroch obchodného centra Europa.

mm

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM