Jakub Forgács Rôzne

Bystrický fotograf o cvakaní svadieb: Na týchto miestach fotím zaľúbencov najradšej!

Banskobystrický fotograf Vladimír Veverka má na konte už mnoho svadieb. Neraz už kvôli nim musel vycestovať či pracovať v tuhých mrazoch. Kde najradšej fotí a ako prežíva zachytávanie svadobných chvíľ nám prezradil v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Bystrický fotograf o cvakaní svadieb: Na týchto miestach fotím zaľúbencov najradšej!
14
Galéria

Banskobystričan Vladimír Veverka si na svoje prvé svadobné fotenie stále pamätá, hoci to bolo už pred rokmi. „Fotil som svadbu môjho kamaráta, ktorý ma o to požiadal. V tej dobe som sa fotografovaniu venoval iba okrajovo ako svojmu koníčku. Fotilo sa v Banskej Bystrici na námestí a mal som z toho poriadny stres,“ priznal so slovami, že to bolo zapríčinené minimom skúseností.

Krásnych ľudí robí ešte krajšími

Napriek tomu, ako spomenul, veril si, keďže na tú dobu mal celkom dobrú techniku a spoliehalsa, že väčšinu práce urobí za neho. „Až odstupom času som prišiel to, že svadobné fotografie nie sú iba o technike, ale hlavne o atmosfére a vzájomnom súzvuku medzi mladomanželmi a fotografom,“ povedal fotograf, podľa ktorého prvé fotenie dopadlo dobre, fotky mladomanželom zostali, hoci kvalitu dnes už radšej nekomentuje Odvtedy už absolvoval množstvo ďalších svadieb, ktorých presný počet si ani sám nepamätá.

Svadobné fotenie a následná úprava fotiek je podľa neho špecifické. V čom sa líši od iných jeho výtvorov? „Hlavne rozsahom fotenia. Veľakrát sa fotí aj 14 – 16 hodín denne, čo je náročné nielen fyzicky, ale aj psychicky, teda zostať celý deň v strehu a čakať na ten správny záber. Vyžaduje si to veľa veľa kávy,“ prezradil Veverka. Ako podotkol, fotením sa to iba začína, a to je tá príjemnejšia časť, keďže sa človek pohybuje medzi ľuďmi a dejú sa zaujímavé veci. Ďalej podľa jeho slov nasleduje už menej záživná časť, ktorá spčíva v triedení, vyberaní a príprave fotiek na úpravu.

„Potom už len robím krásnych ľudí ešte krajšími,“ povedal s úsmevom. Svadobné fotenie je podľa jeho slov hlavne o práci s ľuďmi, navodení atmosféry a uvoľnení mladomanželov, aby sa cítili prirodzene, hlavne pri portrétovom fotení. Zvyšok je už reportáž, kde ľudí nepózuje a snaží sa zachytiť zaujímavé momenty z diania počas obradu a počas hostiny.

Fotenie pri – 15 stupňoch

Svadobné fotenie nenechá chladným ani fotografa. „Prežívam s nimi celú plejádu pocitov. Niekedy je to radosť, očakávania a humor, inokedy jemná nervozita, obavy či dokonca stres, Hlavne keď nestíhame odfotiť všetko, čo sme plánovali a čas nás neúprosne tlačí,“ poznamenal Vlado, Niekedy má vraj dokonca obavu o nevesty, ktoré fotí v zimných mesiacoch v tenkých šatách, ale v závere sú to vždy príjemné pocity z vydarených fotografií a spokojných klientov.

Rekvizity používa zriedkavo. Ako spomenul, snaží sa hlavne zachytiť emócie medzi manželmi a nechce, aby fotografia bola preplnená rôznymi predmetmi. Čo sa techniky týka, používa svetlá, ktorými si nasvecuje to, čo potrebuje zvýrazniť. Fotoaparát a objektívy sú samozrejmosť.

Za svadbami neraz vycestoval mimo Banskej Bystrice. „Veľmi rád fotím v Banskej Štiavnici či v rázovitých slovenských dedinkách,“ povedal fotograf, ktorý nemá núdzu ani o netradičnejšie fotenia. Absolvoval už aj fotenie v obrovskej zime, pri cca –15 stupňoch, čo údajne bolo náročné hlavne pre nevestu, tváriť sa, že jej je príjemne, keď skoro zamrzla. „Po rozmrazení mladomanželov svadobný deň našťastie pokračoval bez problémov,“ doplnil fotograf, ktorý sa okrem svadieb venuje aj foteniu portrétov, reklamnej fotografii a foteniu architektúry.

Mohlo by vás zaujímať:

Priezvisko po vydaji – svoje či nové?

Svadba v kostole – ako na ňu?

Foto: vladoveverka.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM