Michal Majer Basketbal

Víťazstvo nad Handlovou s odretými ušami

V 15. kole basketbalovej extraligy nastúpili hráči banskobystrického ŠKP proti Baníku Handlová. Hoci v obrane podali vynikajúci výkon a takmer celý zápas viedli, stretnutie sa v poslednej štvrtine zdramatizovalo a domáci diváci tŕpli až do poslednej

ŠKP Banská Bystrica – MBK Handlová 73:70 (17:15, 18:9, 16:10, 22:36)

//Trestné hody:// 21/35 – 12/15 //Trojky:// 4 – 6 //Fauly: //17 – 32

Banská Bystrica: Koczkáš 17 (2), Hovaňák 15, Velčić 11 (1), Cvitanović 2, Findura 2 (Soldo 13, Körner 5 (1), Grznár 5, Marchyn 3) Handlová: Delić 17 (1), Barišić 15, Madaj 9, Gavlák 3, Biňovský 0 (Avalić 21 (2), Štefánik 3, Golian 2, Haviar 0), vyfaulovaní: Barišić (34. min), Biňovský (37. min), Gavlák (40. min), Haviar (40. min)

//Rozhodovali:// Milan Brziak, Peter Karniš, Vladimír Daňo

Pred týmto zápasom patrilo Banskobystričanom v extraligovej tabuľke nelichotivé posledné miesto. Mali však jedinečnú možnosť vylepšiť si štatistiky proti tímu, ktorému sa túto sezónu takisto nedarí. Podporiť ich v tom mala aj nová posila z Chorvátska, pivot Vjeran Soldo. Handlovčania však pod Urpín pricestovali s vidinou víťazstva, v čom ich prišlo podporiť aj množstvo fanúšikov.

Úvod bol z oboch strán opatrný a obe mužstvá sa sústreďovali najmä na obranu. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo skóre narastalo len veľmi pomaly. Väčšinu prvej štvrtiny boli o malý krôčik vpredu Handlovčania, ktorí mali zväčša jednobodový náskok a držali domácich na uzde. Tí sa napriek tomu dokázali aspoň v závere úvodnej časti hry presadiť a vyhrali ju o dva body 17:15.

Druhú štvrtinu začali „baníci“ sériou faulov, ktoré negatívne ovplyvnili ich psychiku aj taktiku počas zvyšku tejto časti hry. Po dosiahnutí piatich faulov hádzali Bystričania pri každom ďalšom dva trestné hody, a aj preto začalo skóre postupne narastať. V polovici štvrtiny už ŠKP vyhrávalo o 10 bodov, pričom Handlová dala za 7 minút len 4 body. Rozdiel medzi tímami tak časom narástol až na 14 bodov, ktorý sa hosťom podarilo do prestávky už len mierne znížiť.

Úvod druhej polovice zápasu bol poznamenaný zvýšenou snahou Handlovej o úpravu skóre, ale aj ojedinelou streleckou impotenciou jej hráčov, ktorí sa nedokázali presadiť ani vo vyložených podkošových pozíciách. Skóre tak nabralo smer presne opačný, ako chceli hostia – Bystrica im ušla až na 19 bodov. Handlová pred záverom štvrtiny stihla skorigovať stav na rozdiel 17 bodov. Pred poslednou časťou hry sa tak zdalo, že o víťazovi zápasu je rozhodnuté a Banská Bystrica si pripíše svoje štvrté tohtosezónne víťazstvo.

Opak bol však pravdou. Záverečná štvrtina začala nenápadne a všetko nasvedčovalo tomu, že zápas sa už v pokojnom duchu dohrá. Banskobystričania dokonca svoj náskok ešte zvyšovali a v 35. minúte narástol už na 21 bodov, keď domáci vyhrávali 57:36. Sériou úspešných trojkových pokusov však Handlová zdvihla hlavu, znížila rozdiel na 13 bodov a tesne pred koncom stretnutia sa tak začala črtať dráma. Hostia začali umne robiť množstvo faulov, čím síce dávali Bystrici možnosti trestných hodov, avšak tá sa s nimi nevysporiadala práve najlepšie. Naopak, z následných protiútokov Handlová po bodíkoch odkrajovala z náskoku ŠKP. Ten sa ku koncu zápasu aj úplne stratil a sedem sekúnd pred koncom svietil na ukazovateli stav 69:65 pre domácich. Šokujúci obrat však Bystričania nedopustili a hoci záverečný handlovský pokus od polky ihriska skončil v koši, upravil stav len na 73:70 v prospech ŠKP.

gr

Víťazstvo nad Handlovou s odretými ušami
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM