Kultúra

Vínkari, v Bystrici sa bude degustovať: Do mesta sa vracia Vinšpacírka!

Vinšpacírka si v meste pod Urpínom pomaly ale isto buduje svoju tradíciu a pripravený je už v poradí druhý ročník tejto netradičnej vínnej cesty. Všetci Banskobystričania, aj ďalší priaznivci vína z blízkeho či ďalekého okolia, budú tak môcť už čoskoro oceniť tvrdú prácu slovenských vinárov.

Ilustračný obrázok k článku Vínkari, v Bystrici sa bude degustovať: Do mesta sa vracia Vinšpacírka!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Atmosféra vinárskych oblastí

Prvý ročník tejto vínnej cesty organizoval Cech hostinských, ktorý v súčasnosti pozostáva z pätnástich kaviarenských a reštauračných prevádzok koncentrovaných na Námestí SNP a je tiež organizátorom mnohých ďalších bystrických akcií. V rámci minulého ročníka sa tomuto ambicióznemu združeniu podarilo do centra Banskej Bystrice prilákať niekoľko stoviek ľudí.

Prínosom podujatia tiež bolo, že do hornatého prostredia Banskej Bystrice dokázalo na jeden deň preniesť príjemnú atmosféru vinárskych oblastí. „Cechu nešlo o to urobiť z Banskej Bystrice vinársku oblasť, ale zorganizovať vinársku akciu, ktorá vráti život do centra mesta a priláka aj návštevníkov z iných miest. Oproti nultému ročníku sa nám tak podarilo zvýšiť návštevnosť až o 80 %,“ povedal predseda Cechu hostinských Andrej Patráš.

Zbierajte pečiatky

Za organizáciou podujatia stojí Cech hostinských aj tento rok. Organizátori pre všetkých nadšencov dobrého vína v rámci druhého ročníka pripravili aj niekoľko prekvapení a noviniek. Jednou z nich je Špacírkarta. Vinšpacírke bude totiž počas marca a apríla predchádzať niekoľko zaujímavých ochutnávok. Degustovať budete môcť napríklad slovenské bio vína, či dobre známe vína vinárstva Vinidi z bábskych vinohradov. Stačí, ak si v jednej zo zúčastnených prevádzok zakúpite Špacírkartu a budete na ňu zbierať pečiatky z jednotlivých ochutnávok.

Vašou odmenou za poctivé degustovanie bude VIP pohár, s ktorým budete mať vstupenku za polovicu a navyše vám tiež otvorí dvere k tým najlepším vínam na Vinšpacírke. Pohár budete môcť totiž počas nej používať a každý vinár vám tak za 1 BoBuľu naleje špeciálnu VIP vzorku, ktorá bude určená len pre držiteľov týchto pohárov.

To najlepšie zo slovenského vinárstva a vinohradníctva

Samotná Vinšpacírka je naplánovaná na 2. mája. Na Námestie SNP sa tak na jeden deň opäť sústredí to najlepšie zo slovenského vinárstva a vinohradníctva.
Na Slovensku je momentálne uznaných 37 odrôd Vitis vinifera, z ktorých sa môže vyrábať víno. Mnohé z nich vám na Vinšpacírke predstaví viac ako dvadsať slovenských vinárov. Nalejú vám ich v deviatich prevádzkach cechu, v ktorých budú ochutnávky sústredené. Okrem lahodného vína, vám k nim ponúknu aj chutné záhryzy, ktoré k vínu neodmysliteľne patria.

Môžete sa tiež tešiť aj na bohatý sprievodný a kultúrny program. Na prednáškach skúsených slovenských someliérov sa dozviete viac o víne a jeho správnom degustovaní, vypočujete si zaujímavé koncerty a prezrieť si tiež budete môcť špeciálnu výstavu venovanú vínu v Banskej Bystrici.

foto: archív Bystrica 24

Vínna cesta na Námestí SNP v Banskej Bystrici
16
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM