Marcel Páleš Kultúra

Víkendový oddych pod Urpínom: Preštudujte si možnosti, kam všade sa môžete vybrať...

Čoraz viac sa nám za oknami usádza zima. Avšak ani v chladnejšom počasí nie je núdza o zábavu a kultúrne vyžitie v Banskej Bystrici. Pomôžeme vám vybrať si z možností, ako stráviť tento víkend.

Ilustračný obrázok k článku Víkendový oddych pod Urpínom: Preštudujte si možnosti, kam všade sa môžete vybrať...
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

KONCERTY:

  • 6. 12. K77 19:00 – BENEFIČNÝ KONCERT PRE VERONIKU – Benefičný koncert pre Veroniku Lačnú – herečku Divadla z Pasáže Banská Bystrica. Týmto koncertom by organizátori radi pomohli najmladšej herečke Divadla z Pasáže, ktorej tento rok v marci diagnostikovali leukémiu a liečba si vyžaduje nemalé finančné prostriedky. Toto talentované dievča s Downovým syndrómom je súčasťou divadla od roku 2004, kde ako 6 ročná naskúšala prvú inscenáciu Diagnóza: Túžba.
  • 7. 12. K77 17:00 – ZIMNÝ FESTIVAL Z LÁSKY – ŠVEPES, TRUCKI, HALLOGENERATOR SAMČO A JEHO KABARET (PENTAGRAMČEK, INTELIGENTNÉ BÁBÄTKÁ, ĽANOVÉ UTEKÁČE etc), SCHODY, DOROTA IDEAS, PÚVODNÍ CHLÉF – Zimný Festival z lásky prinesie svoje premiérové vydanie. Multižánrové podujatie, ktoré je organizované z lásky k hudbe, literatúre, umeniu a kultúre vôbec, ale aj z lásky k priateľstvu, radosti a dobrej nálade.

DIVADLO:

  • 7. 12. 17:50 Cinemax – LA TRAVIATA – Distribútor Rising Alternative je hrdý na to, že každý rok prináša na plátna kín jedno z najvýnimočnejších umeleckých podujatí sezóny – otváraciu noc najznámejšej opery sveta – milánskej La Scaly, ktorá sa každoročne koná 7. decembra, na sviatok patróna mesta – Svätého Ambróza. Tento rok si La Scala na úvod sezóny vybrala Verdiho obľúbenú operu “La Traviata”. V hlavnej úlohe Violetty Valery sa predstaví vychýrená sopranistka Diana Damrau. V ďalších úlohách uvidíme Piotra Beczalu a Zeljka Lucica v úlohách Alfreda a Giorgia.
  • 7. 12. 19:00 Aula Beliana UMB – KTO ZHASOL SVETLO? – Hriešna komédia Marca Camolettiho – Iskrivá fraška najhranejšieho francúzskeho autora súčasnosti má na konte tisícky repríz po celom svete. Brilantná komédia o tom, čo všetko sa môže stať, ak si domov privediete milenca vo chvíli, keď sa tam objaví milenka s vaším manželom. A čo s tým všetkým urobí skrytý poklad rodiny, pomocnica v domácnosti Anna? Účinkujú: Mária KRÁĽOVIČOVÁ / Zdena STUDENKOVÁ, Zuzana TLUČKOVÁ, Kristína SVARINSKÁ, Ján KOLENÍK, Braňo DEÁKGermonta.
  • 7. 12. 19:00 Divadlo Štúdio tanca – BABYLONSKÁ VEŽA – Babylonská veža nášho vnútra sa rúca. Je čas na nové proroctvá. Fyzické divadlo inšpirované radikálnym odmietaním spoločenských hodnôt a foriem, dnešnej doby.
  • 8. 12. 16:00 Záhrada CNK – Ján Mikuš: PRINC Z KRAJINY ČAROKRAJ – Interaktívne predstavenie pre deti a ich rodičov.
  • 8. 12. 16:00 BDNR – DOBRÚ CHUŤ, VLK! /Marta Guśniowska/ – Hra o výnimočnom priateľstve plná humoru a nonsensu. Niekedy sa v rozprávkach stane aj čosi celkom nezvyčajné. Čo sa však musí stať, aby sa stal z vlka vegetarián a zajačik zavýjal na mesiac? Rozprávka, ktorá odhalí, ako to dopadne, keď sa výchovy malého zajačika ujme starnúci uhundraný vlk.

VÝSTAVY:

  • piatok, sobota, nedeľa – Stredoslovenská galéria, Dolná 8 – MINÚTOVÉ ROMÁNY – Výstavný projekt je scénou na uvedenie a konfrontáciu performatívnych prístupov Imre Buktu (HU), Ľubomíra Ďurčeka (SK), Jiřího Kovandu (CZ) zo 70. a 80. rokov 20. storočia. Títo umelci úsporným gestom fotograficky dokumentovanej civilnej performancie, alebo efemérnej intervencie v mestskom, či vidieckom prostredí aktivujú imagináciu diváka…
  • piatok, sobota, nedeľa – Thurzov dom – KRÁSA, KTORÁ HREJE – Výstava o dejinách kachliarstva na Slovensku predstavuje jedno z najvýznamnejších remeselníckych odvetví u nás.
  • piatok, sobota, nedeľa – Thurzov dom– PREMENY – Výstava obrazov a plastík Paľa Manziho.
  • piatok a sobota, Štátna vedecká knižnica – DEDINA ROKA
  • piatok a sobota, Štátna vedecká knižnica – výstava NEMECKÉ VYNÁLEZY, KTORÉ ZMENILI SVET
  • piatok a sobota, Štátna vedecká knižnica – ZAUJÍMAVOSTI Z DEPOZITÁRA – Štátna vedecká knižnica – Literárne a hudobné múzeum Vás pozýva na výstavu s názvom Zaujímavosti z depozitára. Tentokrát pre Vás vybrali textilné a iné doplnky osobností slovenskej kultúry z fondu LHM.
  • piatok a sobota, Štátna vedecká knižnica– BULHARSKÉ MONUMENTÁLNE UMENIE – Výstava Bulharské monumentálne umenie upriamuje pozornosť na nástenné maľby, mozaiky, ikonografiu a vitráže. Vitráž je jedna z najstarších monumentálnych praktík, napriek tomu sa aj v súčasnosti stáva čoraz populárnejšou.

WORKSHOP A INÉ:

  • 7. 12. od 10:00 Záhrada CNK – TRH ŠIKOVNÝCH RÚK A TVORIVEJ MYSLE –Originálne výrobky priamo od ich tvorcov / tvorivé dielničky. Dizajnové vecičky, domáce výrobky, príjemná atmosféra, vianočné darčeky… Prihlasovanie: info@domavyrobene.sk
  • 8. 12. 13:00 až 17:00 Thurzov dom – Stredoslovenské múzeum – NEDEĽNÉ TVORIVÉ DIELNE PRE DETI – SVIEČKY – Blíži sa čas Vianoc a darčekov, potešte aj vy svojich blízkych vlastnoručne zhotoveným darčekom. Pritom sa oboznámite s tradíciou včelárstva a vianočných zvykov. Od nás si každý odnesie milú spomienku s vôňou medu.

ŠPORT:

  • 8.12.2013 od 18:00 ŠH Dukla na Štiavničkách – BASKETBAL – SLOVAK SPORT.TV BASKET EXTRALIGA – základná časť – ŠKP Banská Bystrica – BK Levickí Patrioti – Dohrávka 18. kola
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM