Marcel Páleš Kultúra

Víkendovanie v Banskej Bystrici: Preštudujte si akcie, kam môžete vyraziť

Banská Bystrica je príjemným miestom aj na trávenie víkendových chvíľ. Presvedčiť sa o tom môžete aj tento víkend. Pomôžeme vám pri výbere z možností, ktorými vyplníte voľný čas.

Ilustračný obrázok k článku Víkendovanie v Banskej Bystrici: Preštudujte si akcie, kam môžete vyraziť
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

KONCERTY:

  • Piatok Klub 77 20:00 – PERSONA GRATA – SISTERHOOD OF KLANGPEDAL – Persona Grata prichádza v kompletnej vynovenej zostave a zacina ďaľšiu etapu koncertov, na ktorych odprezentuje svoj úspěšný album Reaching Places High Above ale aj nový materiál, ktorý naznačuje súčasný zvuk kapely a demonštruje muzikantské zručnosti nových členov – gitaristu Petra Luhu a klávesáka Maťa Mikloša.
  • Piatok Koliba u sv. Krištofa, Uľanská cesta 170 – ĽUDOVÁ HUDBA V KOLIBE U SV. KRIŠTOFA – Ľudová hudba Jožka Berkyho
  • Sobota Pivnica Budvar, Dolná 9 20:00 – HUDOBNÁ SKUPINA FMD TRIO – posedenie pri hudbe
  • Sobota Klub 77 20:00 – KRST HUDOBNÉHO WEBU WWW.MYSHOW.SK – Počas tohto večera vystúpia skvelé kapely rôznych žánrov. Myshow.sk bude poskytovať obrovský priestor pre kapely všetkých žánrov, kluby, festivaly, kutlúrne a spoločenské podujatia.

DIVADLO:

  • Piatok Klub HaD (Hudby a Divadla), Horná 95 – POPOLUŠKA – Vtipné spracovanie rozprávky Popoluška, ktorá v podaní obľúbeného divadla Clipperton, pobaví deti aj rodičov.
  • Sobota 18:30 Štátna opera – HRNČIARSKY BÁL /Gejza Dusík/ – Z dvanástich operiet Gejzu Dusíka je kvalitatívnym vrcholom Hrnčiarsky bál. Námet je zasadený do revolučných rokov 1848–1849, ktoré sú v slovenských dejinách spojené s národným hnutím Štúrovcov. Príbeh sa odohráva v prostredí slovenských hrnčiarov na Záhorí. Opereta je kompozične prepracovaná a popretkávaná slovenským folklórom.
  • Nedeľa BDNR 16:00 – ROZPRÁVKY NA BRUŠKU – Predloha K. J. Erbena Jurko s kozou a staročeská ľudová rozprávka O Dobromilovi a Lenimírovi inšpirovali režisérku B. Schenkovú k vytvoreniu Rozprávok na brušku. Dôležité je samotné rozprávanie a príbeh rozprávok. Mieša sa v nich komické s poučným, nešťastie a bieda so šťastným koncom. Avšak predovšetkým ide o netradičné a súčasné spracovanie metódy, akou sa kedysi hrávalo v klasickom bábkovom divadle pre deti.
  • Nedeľa BDNR 10:00 – AKVAbatoláRIUM – Interaktívne predstavenie pre batoľatá a ich rodičov. Pokračovanie projektu Batolárium. Forma inscenácie je úplne prispôsobená prirodzeným potrebám batoliat, plne rešpektuje neposednosť detí, zapája ich do diania a interaktívne s nimi pracuje.

VÝSTAVY:

  • piatok, sobota, nedeľa Thurzov dom – Stredoslovenské múzeum, Námestie SNP 4 – KRÁSA, KTORÁ HREJE – Výstava o dejinách kachliarstva na Slovensku predstavuje jedno z najvýznamnejších remeselníckych odvetví u nás. Kachliarske výrobky boli predovšetkým v období neskorej gotiky, renesancie a baroka veľmi vyhľadávané medzi bohatými mešťanmi a šľachtou.
  • piatok, sobota, nedeľa – Stredoslovenská galéria, Dolná 8 – MINÚTOVÉ ROMÁNY – Výstavný projekt je scénou na uvedenie a konfrontáciu performatívnych prístupov Imre Buktu (HU), Ľubomíra Ďurčeka (SK), Jiřího Kovandu (CZ) zo 70. a 80. rokov 20. storočia. Títo umelci úsporným gestom fotograficky dokumentovanej civilnej performancie, alebo efemérnej intervencie v mestskom, či vidieckom prostredí aktivujú imagináciu diváka…
  • Piatok a sobota ŠVK – ROCK & ROLL VEČNE ŽIVÝ – Audiovizuálna výstava s výberom projekcií filmových dokumentov o histórii rock & rollu.
  • Piatok, sobota, nedeľa Stredoslovenské osvetové stredisko, Dolná 35 – FOTOGRAFIA ROKA 2013
  • Piatok a sobota ŠVK – KAPKA KANEVA: IN LIBRIS – Výstava ilustrácií z BIB 2013. Vernisáž 16. 1. 2014 o 16.30.
  • Piatok a sobota Štátna vedecká knižnica – SOČI – MIESTA ZIMNÝCH OLYMPIJSKÝCH HIER 2014 – Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici, Ruské centrum vedy a kultúry v Bratislave Vás pozývajú na výstavu fotografií.
  • Piatok a sobota ÁTRIUM ŠVK – COMICS, MANGA &Co. – Diela komiksovej avantgardy, či diela mladších nemeckých komiksových umelcov. Výstava reaguje na zásadné zmeny po páde Berlínskeho múru. Výstava Comics, Manga & CO. – nová nemecká komiksová kultúra predstavuje dve generácie kresličov, ktorí v posledných rokoch rozličnými spôsobmi formovali komiksovú kultúru v Nemecku.

WORKSHOP A INÉ:

  • Piatok 19:00 Záhrada – Centrum nezávislej kultúry – Laboratórium javiskovej kreativity CITLALI HUEZO SÁNCHEZ (Mexiko) – Laboratórium je určené pre ľudí, ktorí majú rôzne javiskové skúsenosti, ktorí majú záujem o divadelný proces a prácu v skupine. Je určený pre ľudí s umeleckou nutnosťou. Nejde iba o fyzický tréning, ale aj o prácu a vzdelávanie, čo necháva možnosť na pokračovanie procesu.
  • Piatok 16:00 Europa Shopping Center – VEĽKÁ CENA BCF S1 – II. ročník – Majstrovstvá v jazde na kancelárskej stoličke Veľká cena BCF S1. Prejdenie čo najrýchlejšie 30-metrovej trati na kancelárskej stoličke. Deň plný energie. Moderujem Richard Vrablec a vystúpi tanečná skupina Janette Fáberovej.
  • Nedeľa 9:00–12:00, 13:00–17:00 Tihanyiovský kaštiel – Stredoslovenské múzeum, Radvanská 27 – NEDEĽNÉ TVORIVÉ DIELNE PRE DETI – VTÁČÍ BUFET – Nie všetky vtáčiky odlietajú na zimu do teplých krajín. Ak by ste sa im chceli odmeniť za letný spev a potešiť sa ich prítomnosťou aj v zime, príďte pre ne vyrobiť krmítko. Pre zimujúcich hladošov je plné krmítko chutná odmena a pre zvedavých pozorovateľov vtáctva potešenie.
  • Nedeľa 13:00–17:00 Thurzov dom – Stredoslovenské múzeum, Námestie SNP 4 – NEDEĽNÉ TVORIVÉ DIELNE PRE DETI
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM