Jakub Forgács Kultúra

VIDEO: V Bystrici sa ukázal mladý talent. Amos prespieval známy hit Eda Sheerana

Banská Bystrica je rodiskom mnohých známych umelcov. Nedávno sa na YouTube ukázal ďalší mladý Bystričan, ktorý natočil svoj spev a hru na gitare. Výsledok stojí za to!

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: V Bystrici sa ukázal mladý talent. Amos prespieval známy hit Eda Sheerana
4
Galéria
Foto: Amos Jordan Dragošek

Amos Jordan Dragošek (22) je rodený Bystričan. Mladý chalan, ktorý aktuálne žije v Newcastle upon Tyne, sa pred pár dňami zviditeľnil videom na YouTube. Prespieval v ňom pieseň Shape of You od Eda Sheerana a po jeho zhliadnutí sme museli uznať, že má talent. Rozhodli sme sa preto vyspovedať nádejného speváka, ktorý začal hrať na gitare už ako osem – deväťročný, keď sa prvýkrát dostal k rockovej hudbe.

Prečo práve gitara?

Myslím, že to bola Johnova Fruscianteova hra v Red Hot Chili Peppers, ktorá mi učarovala a vtiahla ma do sveta tvorenia hudby. Najskôr ku gitare, no a neskôr potom aj k ďalším hudobným nástrojom.

Nedávno si natočil cover známeho songu od Eda Sheerena. Prečo práve Shape of You?

Poznáte to, keď ste niekde, možno aj na tom najhoršom mieste, plný myšlienok o najrôznejších problémoch, aké len človek môže mať a zrazu začne hrať hudba, ktorá vás úplne prenesie v čase… Možno na miesto, keď ste boli malí a bolo vám skvele a slovo problém vo vašej slovnej zásobe neexistovalo, alebo naopak neskôr v čase, keď síce začal život plynúť rýchlejšie no vaše ťažkosti vás spomalili natoľko, že ste už nevedeli ako ďalej… No a v tom zaznie hudba, ktorá vám pripomenie že nie ste na tomto svete sám, ale sú tu iní ľudia, ktorí si už niečím podobným prešli a to vás upokojí.

Zažil si teda niečo podobné?

Presne to sa mi stalo. Bolo to niekde v Kapskom meste v Juhoafrickej republike, na ceste v malom Golfe vpredu s dvoma chlapcami. Ani neviem odkiaľ a vzadu, tlačiac sa s troma Američankami, keď prvýkrát odznela táto pesnička na ich hlasne hrajúcom rádiu. Brutálne sme sa tlačili vzadu, chlapec za volantom sa chcel pred dievčatami ukázať, takže benzínom vôbec nešetril a noha na plný pedál, no a navyše sme išli na jednu z najnebezpeč­nejších častí Cape Townu, o ktorej mi známi povedali že tam chodiť nemám. No a zrovna vtedy som prechádzal cez ťažšie obdobie. Vediac že nerobím asi správne a nevediac čo so mnou bude, zrazu začala hrať Shape of You. Tie krásne hojdavé tóny marimby, ktoré sa rozoznievali po celom aute, menili v ten večer tempo mojich myšlienok natoľko, že sa po prvých dvoch taktoch v mojej hlave všetko zastavilo, po ďalších dvoch sa mi začala dostávať pod kožu, následujúce dva sa dostalo do krvi a pri ďalších som si už na žiadny problém ani nespomenul. Teraz nehovorím o slovách, keďže tie sú úplne plytké, ale tá melódia ma proste chytila. Takže tak. Odvtedy som ju stále mal v hlave.

Pieseň si „neokopíroval“ od A po Z. Čo si do nej vložil vlastné?

Z hudobnej zložky tam boli použité len základné štyri akordy a skopírovať sa mi ešte podarilo gitarové riffy v druhej časti, kde sa spieva Come on, be my baby, come on. Skôr som kopíroval spev a text, no ale ten som skopírovať musel, inak by sa už nejednalo o cover.

O tvojom talente niet pochýb. Už si niekde stihol aj koncertovať?

Zatiaľ som na Slovensku prešiel cez nejaké školské akcie a vystúpenia na námestiach. V Anglicku zase v baroch. A to presne v takých, o akých spieva Ed Sheeran v tejto pesničke.

Je niečo, čo by si chcel odkázať našim čitateľom?

Mladším poslucháčom chcem odkázať, že hudba je najkrajšia vec na svete, no zároveň je to aj tá najsilnejšia droga na svete, takže s ňou treba zaobchádzať opatrne. A starším čitateľom? Asi len toľko, že keď chcete, aby vás Nora Mojsejová mala rada, ta sa zmeňte.

Pozrite si Amosov vydarený cover známeho songu Eda Sheerana!

Zdroj: YouTube.com
V OBRAZOCH: Mladý Bystričan Amos prespieval Shape of You od Eda Sheerana
4
Galéria
Foto: Amos Jordan Dragošek
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM