Monika Obrtalová Rôzne

Vianočná brána nás stála takmer 19 tisíc eur

Svetelná brána, respektíve kovový oblúk s rozmermi päť krát šesť metrov ozdobený svetelnými girlandami a dva svetelné nápisy Banskobystrické Vianoce, ktoré dominovali vlaňajšej vianočnej výzdobe centra Banskej Bystrice, stáli domácich 18 800 eur. Pot

Prvou je konštrukcia kovovej brány vrátane dovozu, servisu a montáže, za ktorú mesto zaplatilo prešovskej firme Blue Butterfly Design 9 700 eur. Druhou boli girlandy s osvetlením a dva svetelné veľkoplošné nápisy „Banskobystrické Vianoce“, z ktorých jeden bol osadený na bráne a jeden na hlavnom pódiu na námestí, a mesto za ňu zaplatilo prešovskej firme Binder Mediation & Consulting 9 100 eur. „Pri obstarávaní zákaziek bolo postupované štandardným spôsobom podľa zákona o verejnom obstarávaní. V rámci prieskumu trhu sme získali tri ponuky, pričom spoločnosť s najnižšou ponukou realizovala zákazku,“ uviedla Graciasová Šikulová.

Podľa Obchodného registra obe firmy, ktoré zákazky na bránu a svetelnú výzdobu dostali, sídlia na tej istej adrese, zhodné majú aj meno majiteľa. Podľa zákona o verejnom obstarávaní nemusí mesto pri takzvaných podprahových zákazkách – čo sú zákazky s predpokladanou hodnotou nižšou ako 10 000 eur – vyhlásiť súťaž, ale stačí mu vybrať dodávateľa len na základe prieskumu trhu oslovením aspoň troch potenciálnych dodávateľov. Graciasová Šikulová pripomenula, že mesto do sviatočnej výzdoby neinvestovalo už 17 rokov a novodobá a moderná sviatočná výzdoba je vo viacerých významných mestách samozrejmosťou. „Na samotnej bráne svietilo približne 10-tisíc malých LED žiariviek, ktoré vytvárali nádhernú svetelnú kulisu, pričom odber elektrickej energie je až o 80 percent nižší ako u klasických žiariviek,“ uviedla Šikulová.

Mestskému poslancovi Ladislavovi Topoľskému, predsedovi najsilnejšieho klubu v zastupiteľstve Smer-SNS-HZDS, sa cena za bránu a svetlá zdá prehnaná. „Chceli by sme vedieť podrobnosti, týkajúce sa tohto nákupu a budeme sa na to primátora pýtať na zasadnutí zastupiteľstva,“ povedal za poslancov klubu Topoľský. Na otázku primeranosti ceny hovorkyňa primátora Monika Pastuchová uviedla, že ide o výsledok viacerých aspektov, z ktorých medzi najdôležitejšie patrí bezpečnosť. „Brána nemôže byť vyrobená z obyčajnej železnej konštrukcie, ale musí spĺňať prísne bezpečnostné kritériá, pretože na námestí sa počas kultúrnych podujatí pohybuje množstvo ľudí,“ uviedla s tým, že brána je z odľahčeného hliníka.

Ďalším aspektom je prínos pri propagácii budovaní značky mesta, v čom brána a nápisy splnili očakávania. „Na výzdobu boli pozitívne ohlasy, ľudia sa pri bráne fotili, brána a nápis Banskobystrické Vianoce sa objavovali aj v médiách. Navyše nejde o jednorazovú záležitosť, toto zariadenie bude mesto používať dlhodobo pri mnohých podujatiach,“ uviedla Pastuchová a dodala, že dodávateľ poskytuje aj servis a zabezpečenie obmieňania doplnkov na bránu a garantuje časovo neobmedzenú záruku. Zdôraznila, že dodávateľ nebol vybratý priamym zadaním, ale podľa zákona o verejnom obstarávaní na základe najnižšej ceny.

Banskobystrickému primátorovi sa cena 18 800 eur nevidí privysoká. Ako dnes uviedol, ak má byť Banská Bystrica vnímaná ako mesto, ktoré kladie veľký dôraz na propagáciu a na estetiku podujatí, ktoré organizuje a chce nimi uspokojovať nielen spoločenské vyžitie Banskobystričanov, ale aj prilákať návštevníkov, nemôžeme očakávať, že sa to dá urobiť za tri eurá. „Aj keď cena tej brány nie je nízka, vzhľadom na to, že má využiteľnosť na desať, možno dvadsať rokov, pri rozložení na to obdobie z toho vôbec nie som znepokojený alebo že by ma to nejako vyrušovalo,“ povedal Gogola.

Zdroj: SITA Foto: internet

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM