Jakub Forgács Rôzne

Vianoce v domácnostiach známych Bystričanov: Tóth dodržiava pôst, boj kocúra mestského poslanca so stromčekom :)

Najkrajšie sviatky v roku sú už takmer tu. Rozhodli sme sa preto osloviť známe mená z Banskej Bystrice, ktoré nám poodhalili čo-to zo svojho súkromia. Pozrite, ako trávia Vianoce majster sveta Tóth, pretekár Gonda či poslanec Molitoris...

Ilustračný obrázok k článku Vianoce v domácnostiach známych Bystričanov: Tóth dodržiava pôst, boj kocúra mestského poslanca so stromčekom :)
Zdroj: TASR

Vianoce už klopú na dvere, a preto sme sa rozhodli, osloviť známych ľudí z Banskej Bystrice. Boli sme zvedaví na to, čo pre nich tieto sviatky znamenajú, ako a kde ich trávia, čo zvyknú počas Vianoc jedávať či aké tradície dodržiavajú.

Tóth dodržiava pôst

Aj pre Mateja Tótha, majstra sveta v chôdzi, štvornásobného víťaza ankety Atlét roka a druhého v ankete Športovec roka 2015, sú Vianoce najkrajšími sviatkami roka. „Tým, že máme malé deti, tak ich prežívame naozaj intenzívne. Sme veriaci, takže sa snažíme aj naše deti viesť k tomu, že Vianoce nie sú len o darčekoch. Aj keď pre mňa ako rodiča je to najkrajší pocit, keď vidím tú radosť v očiach detí pod stromček,“ začal svoje rozprávanie Tóth, ktorý spomenul, že tento rok sa špeciálne teší na to, že si spravia sviatky pokoja, pretože ten vraj potrebuje zo všetkého najviac.

„My máme Vianoce trikrát. Najskôr na Štedrý deň doma s manželkou a deťmi, na Prvý sviatok vianočný u svokrovcov s celou rodinou a na Druhý sviatok vianočný u mojich rodičov a komplet našou rodinou. Voláme to naša „Tour de Slovakia“,“ pokračoval chodec.

Ako ďalej spomenul, držia sa tradícií. Tóth, ale aj jeho manželka si priniesli kúsok svojich tradícií od rodičov, takže rokzrajujú ovocie, jedia oblátky s medom a cesnakom, kapustnicu, vysmážanú rybu a zemiakový šalát či opekance s makom. „Ja to mám trochu upravené, rybu mám na prírodno a zeleninový šalát k tomu,“ povedal so slovami, že varí manželka a on sa snaží pomáhať, čo potrebuje. „Napríklad, ja si dávam aj pôst,“ dodal na záver.

Zoznam ukrytých darčekov

„Vianoce pre mňa boli a sú najkrajšie sviatky roka. V našej rodine sú kresťanské, so všetkými jedinečnými zvykmi, ktoré k nim patria. Milujem Vianoce tradičné slovenské. Živý stromček, slamené ozdoby, koledy, adventný veniec, symbolický betlehem, ručne písané pohľadnice a pozdravy,“ povedala Silvia Žabková, aktíva Bystričanka z Komunitného cetra Fončorda, ktorá dodala, že s manželom spojili tradičné rituály z jeho i jej rodiny, aby aj pre ich deti spomienka na každé Vianoce bola výnimočná a aby si všetci atmosféru sviatkov užili.

„V detstve som čaro Vianoc prežívala vďaka mojim rodičom, bratovi, tetám, starým rodičom. Tí boli z rôznych regiónov Slovenska, takže Vianoce mali príchuť rôznorodosti. Sme veľká rodina, trávime ich doma s dcérou a synom, s rodičmi, svokrovcami a švagrovcami, všetci bývame v Banskej Bystrici,“ pokračovala v rozprávaní Žabková. Ako spomenula, atmosféra Vianoc sa u nich doma začína o mesiac skôr. Počas adventu si podľa jej slov uvedomujú intenzívnejšie ako inokedy, že láska, teplo domova a rodinná súdržnosť sú to najvzácnejšie.

„Delíme sa s ľuďmi, ktorí majú menej dôvodov na úsmev – s deťmi chystáme vlastnoručne vyrobené drobné darčeky, pečieme koláčiky, vianočné sušienky, ktorými potešíme iných a poďakujeme im za rok, ktorý sme s nimi prežili,“ povedala ďalej.

„V čom sú naše Vianoce trochu iné? Darčeky u nás rozdáva Ježiško na Štedrý deň 24. decembra hneď ráno. Tento zvyk sme si osvojili ako rodinnú tradíciu. Deti i my dospelí naboso v pyžamách bežíme k vianočnému stromčeku a rozbaľujeme prekvapenia. Po raňajkách sa presúvame k svokrovcom, kde sa stretávame so súrodencami, neterkami a synovcami a trávime tam celé doobedie,“ podotkla s tým, že za štedrovečerný stôl sadajú doma a po večeri idú pešo k druhým rodičom, ktorí bývajú neďaleko. V zime, keď je sneh, túto cestu absolvujú na sánkach. Štedrý deň končia návštevou polnočnej omše.

Ako ďalej spomenula Žabková, počas sviatkov sa u nich v kuchyni „točia“ hlavne ženy. „S mamkou i svokrou (obe sú skvelé kuchárky, cukrárky i hostiteľky) si bartrujeme všetko to, čo každá z nás pripravuje na vianočný stôl. Receptúry prípravy pokrmov dedíme z generácie na generáciu. S dcérkou pečieme radi, veľa a často, lebo kým prídu Vianoce, naši chlapi nám vždy všetko zjedia,“ vysvetlila. Kapustnicu mávajú dvojakú, od jednej maminy pikantnejšiu, s údeným mäsom, klobáskami, s hríbmi a bez smotany, od svokrovcov jemnejšiu, so sladkou smotanou. Takisto zemiakový šalát podľa chuti každej rodiny, s majonézou alebo so smotanou.

K sviatočne prestretému vianočnému stolu podľa jej slov patria aj vianočné vanilkové oplátky s medom, chlieb so strúčikmi cesnaku, aby boli zdraví, vyprážaná ryba so zemiakovým pyré a makové opekance. „Môj manžel je expert na vaječný likér,“ povedala Žabková, ktorá na záver s úsmevom dodala, že nie raz sa jej už stalo, že vianočné darčeky tak dobre schovala, že na ne aj sama zabudla a našla ich až po roku. Pre istotu si už preto teraz robieva vianočný zoznam aj s poznámkami, v ktorej skrýši sú uskladnené.

Bendžo: Vianoce sú hlavne o rodine

Pre lídra fanúšikovského kotla baranov, Bendža, Vianoce znamenajú hlavne sviatky, kedy môže ďakovať za to, že môže byť s rodinou. „Nech už je, aká je, pretože je tu len raz za život a keď sa pominie rodina, potom si budeme búchať hlavu o stenu, prečo sme k sebe nemohli byť lepší. V prvom rade je to sviatok o rodine, potom to ostatné,“ vysvetlil.

Ako ďalej spomenul, sviatky trávi posledné roky viac menej v robote, ale nikdy by nepremeškal štedrovečernú večeru, na ktorú je vždy doma. „S varením je to na striedačku. Raz otec, raz mama, raz ja, raz priateľka niekto ukuchtí, poprípade svokra čakateľka,“ dodal s úsmevom Bendžo, ktorý spomenul, že čo sa týka sviatkov, variť bude asi mama a jesť sa bude kapustnica, šalát s rezňom, poprípade ryba, atď.

Čo sa týka tradícií, nechávali vždy jedno miesto pripravené nazvyš za stolom a jedia aj oblátky s medom. Od stola sa u nich nevstáva a počas večere sa za stolom poďakuje za všetko. V pamäti má aj vianočnú kuriozitu. „Spomínam si na adventný veniec v plameňoch aj s kusom záclony,“ poznamenal s úsmevom.

Nezabudol však spomenúť ani to, že čím ďalej, tým viac na Štedrý večer chodia mladí piť do mesta. „To mi je proste proti srsti. Aspoň jeden deň v roku by mohli stráviť celý deň aj večer s rodinou, v teple domova. Ako som povedal vyššie, raz sa pominú a potom budú mať hlavu v alkohole len kvôli sebe, že im nestihli povedať, že ich majú radi,“ dodal na záver Bendžo.

Čas lásky a rodiny

Pre banskobystrickú učiteľku v bielom plášti, Máriu Laukovú, ktorú v apríli ocenil primátor Ján Nosko Cenou primátora, sú Vianoce, ako pre väčšinu ľudí, najkrajšími sviatkami. „U nás je to čas lásky, zastavenia sa, upokojenia, čas rodiny, rozprávok, hier, spoločne prežitých chvíľ doma či na snehu, ak nám to príroda nadelí,“ povedala Lauková so slovami, že ich trávi vždy som s rodinou.

„Varím ja. Jedlo robím podľa mojej maminy, ktorá už dávno medzi nami nie je: oblátky s medom a cesnakom, opekance s makom, kapustnica, ryba so zemiakovým šalátom,“ vymenovala.

Tradície som si tiež uchovala od mamy, ešte z čias detstva: imelo a živé ihličie v svietnikoch, drobné peniaze pod obrusom, celý peceň chlebíka na stole, aby ho vždy bolo dosť, cesnak a med pre zdravie, neodchádzanie od stola počas celej štedrovečernej večere,„ pokračovala v rozprávaní, počas ktorého spomenula aj Tichú noc a koledy, tíško znejúce počas večere, prskavky, sviečku a svietiaci stromček ako jediné svetlo, polnočná, počas večere jedno miesto prestreté pre náhodného hosťa. "Najväčšiu radosť počas celých Vianoc mi robí môj vnúčik a jeho komentáre ma privedú k smiechu a niekedy od dojatia aj k slzám,“ dodala Lauková.

Gondu by potešil sneh

O Vianociach nám porozprával aj Richard Gonda, druhý muž uplynulej sezóny Renault Sport Trophy. „Ako “rastiem” pomaly sa to mení. Hlavne darčeky prestávajú byť prioritou a viac sa teším na spoločné chvíle s rodinou a priateľkou práve vo Vianočnej atmosfére,“ povedal mladý pretekár, ktorého však trochu mrzí, že sa pravdepodobne nedočká veľa snehu pri pohľade von cez okno,.

„Sviatky trávim tradične doma, v Banskej Bystrici. Všetci pohromade, s mojou skvelou rodinou a priateľkou. Ak už bude aj počasie viac tradičnejšie, pôjdeme niekam na kopce lyžovať,“ pokračoval.

„Moja mamka je v kuchyni excelentná, preto sa už veľmi teším na jej tradičné vianočné dobroty,“ prezradil so slovami, že najlepšie je, keď sa on od varenia drží ďalej, tak to je lepšie pre všetkých. Ako dodal, mávajú klasické slovenské jedlá a to skvelo pripravené.

„Samozrejme, dodržujeme aj vianočné tradície, ale opäť nič krkolomné. Prerezávanie jablka, hádzanie orechov do rohov domu, jeme oblátky s cesnakom a medom… Máme však jednu rodinnú tradíciu, a to rozbaľovanie darčekov 24. decembra, ale ráno, keďže nám Ježiško doniesol darčeky v noci,“ doplnil Gonda, ktorý spomenul, že keď boli so sestrou ešte malí, samozrejme, že rodičia mali postarané o budík o šiestej ráno .

Boj kocúra so stromčekom

Ako prežíva Vianoce, nám prezradil aj banskobystrický mestský poslanec Matúš Molitoris. „Vianoce sú pre mňa časom stretnutí s priateľmi, kamarátmi, ale hlavne s rodinou. Je to čas, kedy sa môžeme zastaviť a len tak spoločne debatovať a tráviť chvíle inak ako pri stretnutiach v priebehu roka,“ vysvetlil s tým, že zároveň sa stávajú pre neho aj obdobím, kedy môže naozaj vypnúť a načerpať energiu do nového roka.

„Tak ako každý rok, sviatky budem tráviť spoločne so svojimi blízkymi v Banskej Bystrici, pričom hlavne pred Štedrou večerou vybehneme pešo na Španiu Dolinu, alebo niekde do malebného okolia nášho mesta. Po zvyšok sviatkov si chcem užiť atmosféru Štefanských zábav, či si zájsť zalyžovať na Šachtičky alebo Donovaly,“ pokračoval s poznámkou, ak sa dočkáme snehu.

Čo sa týka jedálnička, ten u poslanca vraj vždy pozostáva z tradičnej kapustnice alebo šošovice, následne príde na rad šalát s rybou, avšak nie je to kapor, ako by to mohol niekto čakať. „Ako príloha sa okrem šalátu vždy servíruje domáca klobása, ktorú robíme pravidelne každý rok 6. decembra. S varením je to teraz u nás rôznorodé. Kým som žil s rodičmi, tak varila mamina, teraz sa o to pokúšame spoločne s priateľkou,“ spomenul.

„Snažíme sa udržiavať tradície ako súčasť našej spoločenskej identity, i keď nehovoríme o striktných zásadách. V skratke dodržiavame pôst, odloženie vianočnej oblátky pre siroty či návšteva polnočnej omše,“ povedal Molitoris. Ako však doplnil, okrem toho si ešte pestujú ich rodinné tradície, ako spomínané robenie klobás na Mikuláša, prechádzku na Španiu Dolinu, či návštevu starých rodičov na druhý sviatok vianočný a podobne.

K predvianočnému obdobiu sa mu viaže aj veselá príhoda. „Poznamenal ho konflikt nášho kocúra Karola s Vianočným stromčekom. Z víťazstva sa, v tomto súboji titánov, tešil náš kocúr, ktorý „naložil“ stromčeku čo sa dalo, a neostala na ňom ani jedna guľa nedotknutá. Proste si povedal: „Buď stromček alebo ja,“ a nenechal nič na náhodu,“ dodal s úsmevom Molitoris, ktorý prezradil, že napriek tomu stromček opäť stojí a Karol si už naň zvykol – relatívne.

Čítajte tiež:

Ťahák, ktorý sa vám v týchto dňoch zíde: Takto budú cez sviatky otvorené známe bystrické obchody

ZOZNAM, čo sa zíde každému veriacemu: Kedy a kde nás čakajú v Bystrici najkrajšie kresťanské bohoslužby v roku?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM