Monika Obrtalová Kultúra

Viacerí domáci si včera nenechali ujsť Toscu

Dejiskom majstrovského operného príbehu slávnej speváčky Toscy a voľnomyšlienkárskeho maliara Cavaradosiiho boli včera priestory historickej Radnice na hlavnom námestí. Taliansky skladateľ Giacomo Puccini v opere v štýle „bel canta“ zhudobnil idealis

Okrem jediného slovenského mesta – Banskej Bystrice – zneli 13. júna o 20.00 hodine stredoeurópskeho času tóny Toscy aj v ďalších 35 európskych mestách, a to priamo zo španielskej Valencie. Takmer sto miliónov Európanov totiž každý deň venuje svoj voľný čas, energiu, talent a financie dobrovoľníckej práci v prospech komunity, v ktorej žijú. Práve týmto ľuďom sa rozhodlo v rámci Európskeho roka dobrovoľníctva vzdať hold španielske divadlo „Palau de les Arts Reina Sofia“. Záštitu nad podujatím prebrala Viviane Reding, podpredsedníčka Európskej komisie pre oblasť spravodlivosti, základných práv a občianstva.

Banskobystričania sa takisto zaradili k divákom, ktorí bezplatne sledovali jednu z najslávnejších talianskych opier, ktorá emotívnym príbehom strháva divákov už od roku 1900. Svedkami ľúbostného príbehu boli vďaka veľkoplošnému plátnu v priestoroch Radnice na hlavnom námestí. V prestávkach medzi dejstvami spoločne nahliadli aj do zákulisia divadla Palau de les Arts Reina Sofia a rovnako i do európskych miest, ktoré sa do projektu zapojili.

Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM